Tehnopolis predstavio dva projekta na Forumu plavog rasta

01.12.2021

Privredna komora Crne Gore i Institut za moderne tehnologije Crne Gore su 27. novembra organizovali Forum plavog rasta i panel diskusiju na temu „Razvojne politike koje nudi ekonomija plavog rasta“.

U okviru Foruma koji je vodila Marija Raspopović iz Privredne komore, predstavljeni su projekti, projektne aktivnosti i ostvareni rezultati u oblasti plavog rasta koje realizuju institucije i organizacije u Crnoj Gori, a sve u cilju boljeg povezivanja između različitih vrsta aktera i dalje saradnje među njima.

Tim povodom prezentovana su dva projekta koja IPC Tehnopolis implementira – projekti BioTourS i BlueBioMed.

BioTourS ima za cilj uvođenje najboljih praksi u održivom turizmu, očuvanje prirodnog nasleđa Jadransko – jonske regije i uključivanje mladih u prekogranične turističke aktivnosti koje će podići svijest o očuvanju kitova. Projekat je kofinansiran kroz IPA II sredstva Evropske unije u okviru Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora.

BLUEBIOMED strateški projekat, kofinansiran u okviru Interreg Mediteranskog programa transnacionalne saradnje, promoviše transformaciju sektora plave ekonomije u mediteranskom području kroz inovacije. Projekat podržava bolje upravljanje inovacionim politikama kroz sagledavanje transnacionalnih okvira upravljanja u mediteranskom području u skladu sa ciljevima Agende 2030 održivog razvoja (SDGs).

Uz ova dva, Tehnopolis implementira i treći plavi projekat – BLUEAIR koji ima za cilj da ojača institucionalne kapacitete država i regiona jadransko-jonske oblasti u definisanju zajedničkog pristupa sprovođenju politike pametne specijalizacije u oblasti plavog rasta na makroregionalnom nivou, a koga je prezentovala predstavnica Privredne komore Crne Gore.

Pored Privredne komore i Tehnopolisa, u okviru Foruma plavog rasta i panel diskusije “Razvojne prilike koje nudi ekonomija plavog rasta” svoje projekte u oblasti plave ekonomije predstavili su Institut za savremene tehnologije Crne Gore, Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore i Naučno-tehnološki park Crne Gore.

Forum plavog rasta je organizovan u okviru Prve međunarodne naučne konferencije iz oblasti pomorstva pod nazivom 1st Kotor International Maritime Conference u organizaciji Pomorskog fakulteta iz Kotora, u saradnji sa Opštinom Kotor i Privrednom komorom Crne Gore, a povodom obilježavanja 63 godine postojanja ove obrazovne ustanove.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...