Tehnopolis promovisao nauku najmlađima na Yugoslavia festu

26.05.2018

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis u okviru Yugoslavia festa danas je na Trebjesi organizovao mini manifestaciju kojom je promovisao nauku najmlađoj populaciji. Ovaj neobičan „štand“ ili „laboratoriju pod vedrim nebom“ je posjetilo više od 600 posjetilaca, od kojih je većina aktivno učestvovala u izvođenju različitih ogleda.

Tokom ovog događaja, biolog Vernes Zagora  i hemičarka Milica Bošković, kao demonstratori našeg stanara, Fondacije za promociju nauke PRONA, zajedno sa učenicima OŠ “Olga Golović” predstavili su posjetiocima uzbudljivi svijet nauke kroz različite oglede: duh u boci, kameleon, vulkan, zapaljiva pjena, nezapaljiva novčanica, slonova pasta i druge.

Radionicu je posjetio i veliki broj mališana, koji su mogli da se upoznaju sa radom na mikroskopu i histološkim preparatima, nakon čega im je gdin Zagora predstavio insektarijum.

Osim toga, prisutni su mogli da nauče zanimljive činjenice o životnom ciklusu zmija, kao i da vide kako izgleda kukuruzni smuk – zmija koju je predstavio jedan od demonstratora.

Cilj ove radionice je doprinos promociji nauke kroz zanimljive i interaktivne sadržaje, te ukazivanje na njen značaj u savremenom društvu.

Kroz dvodnevni program Yugoslavia festa namijenjen djeci i roditeljima, 26. i 27. maja posjetiocima je predstavljen veliki broj udruženja koji su organizovali pozorišne predstave za djecu, igre klikerima i lastišima, razne aktivnosti u cilju promocije sporta, nauke, skautizma, volonterizma i biciklizma, zatim o bezbjednosti u saobraćaju, plesu, folkloru… Dio gdje su se nastupi odvijali simbolično je nazvan “Scena 752” (po nadmorskoj visini Trebjese), sa ciljem da se u godinama koje predstoje na tom mjestu napravi jedan izvođački amfiteatar.

Yugoslavia fest organizuje NVU Art 365 uz podršku Opštine Nikšić i uz pomoć brojnih kompanija, institucija i udruženja iz Nikšića, a u cilju promocije pravih vrijednosti i kulture življenja.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...