Tim BioLab-a na obuci o inspekciji i kalibraciji opreme za primjenu pesticida

05.07.2024

Zaposleni u Biotehnološkoj laboratorije – BioLab Tehnopolis trenutno su u Holandiji na obuci o inspekciji i kalibraciji opreme za primjenu pesticida, u okviru inicijative Evropske komisije „Better Training for Safer Food (BTSF)“.

BTSF ima za cilj unapređenje znanja i primjene EU propisa koji se odnose na zakonodavstvo o hrani i ishrani, zdravlje i dobrobit životinja, kao i propise o zdravlju biljaka i proizvodima za zaštitu biljaka.

Kao potencijalna članica Evropske unije, Crna Gora je u obavezi da preduzme sve neophodne mjere kako bi uvela obaveznu kontrolu ispravnosti mehanizacije koja se koristi za upotrebu sredstava za zaštitu bilja, ali i da obezbjedi njeno sprovođenje u praksi, koordinira i prati proces kontrole.

Naša Biotehnološka laboratorija, BioLab Tehnopolis, je jedina Laboratorija u Crnoj Gori koja posjeduje opremu za ispitivanje tehničke ispravnosti mehanizacije za upotrebu pesticide i ispunjava uslove date Pravilnikom o uslovima u pogledu stručnog kadra, opreme i uređaja. U skladu s tim, BioLab je dobio ovlašćenje za vršenje provjere uređaja za potrebe Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz program fitosanitarnih mjera, konkretno kroz Monitoring uređaja za upotrebu pesticida.

Postojeća znanja naših kolega će biti unaprijeđena na ovoj obuci i primijenjena prilikom narednih testiranja koja budu sprovođena na teritoriji Crne Gore.

Aktivnosti obuke o inspekciji i kalibraciji opreme za primjenu proizvoda za zaštitu bilja u profesionalnoj upotrebi organizovane su u skladu sa odredbama Direktive 2009/128/EC u okviru inicijative Better Training for Safer Food (BTSF).

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...

RTIT >> Projektni sastanak i studijska posjeta Ninbergu

RTIT >> Projektni sastanak i studijska posjeta Ninbergu

Od 28. do 29. maja 2024. godine održana je studijska posjeta Ninbergu u sklopu RTIT >> projekta, na kome je IPC Tehnopolis vodeći partner. Trinaest projektnih partnera iz osam zemalja okupili su se kako bi razmijenili ideje o prenosu znanja, tehnologija i...