Tuzla: Održana završna konferencija projekta CODE

04.12.2019

Završna konferencija CODE projekta, na kojoj su analizirani rezultati sprovedenih aktivnosti uz prikazivanje i video prezentacije coworking prostora iz Mostara, Nikšića, Zadra i Tuzle, održana je 2. i 3. decembra u BIT Centru Tuzla. Osim prezentovanja dosadašnjih rezultata projekta, održane su i dvije panel diskusije.

Konferenciju je otvorio Robert Martić, direktor BIT Centra iz Tuzle, nakon čega su prikazani promotivni videi coworking prostora otvorenih u partnerskim gradovima.

Nakon toga prisutnima se obratila Ana Marija Tahija, predstavnica vodećeg partnera Grada Zadra, koja je prezentovala projektne rezultate među kojima se posebno ističe otvaranje četiri coworking prostora, sprovedeni mentorski programi, organizovani različiti promotivni događaji, seminari, treninzi, lokalni sastanci, međunarodne konferencije i hackathon-i, kreirane studije izvodljivosti uspostavljanja IT klastera u Tuzli, Zadru i Nikšiću, kao i izrađena strategija razvoja IT klastera Mostar Software City i studija izvodljivosti centra kompetencija u IT sektoru u Mostaru i mnogi drugi.

Na kraju večeri upriličen je i koktel dobrodošlice, gdje su svi prisutni bili u prilici da u neformalnom druženju razmjene pozitivna iskustva i kontakte.

Tokom drugog dana konferencije održana su dva panela na teme „Coworking prostori i šta je današnjim klijentima potrebno osim radne jedinice i ugodnog ambijenta?“ i „Da li je mentorstvo danas dio opisa radnog mjesta ili izbor pojedinca?“.

Jedan od panelista bio je i naš kolega Aleksandar Janičić, koji je zajedno sa predstavnicima drugih centara Anom Bogdanović, Vedranom Ajanović i Lidijom Perić i moderatorkom Renatom Marušić podijelio iskustva o uspostavljenim coworking prostorima i izazovima sa kojima su se suočavali tokom dosadašnjeg rada Code Hub-ova u Mostaru, Tuzli, Zadru i Nikšiću.

O važnosti mentorstva za mlade ljude, ali i pravim koracima u kreiranju kvalitetnog i adekvatnog mentorskog programa u drugoj panel diskusiji razgovarali su Meliha Gekić Lerić, Vesna Glavaš Hrustić i Haris Selmanović sa moderatorkom dr sc. Sabinom Đonlagić Alibegović.

Događaju su ispred IPC Tehnopolis prisustvovali Ratko Bataković, izvršni direktor, Vanja Zorić Šundić, pomoćnica direktora i finansijska menadžerka, Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Đorđije Brkuljan, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva i Anja Grabovica, asistentkinja na aktivnostima razvoja biznis inkubatora.

Projektne partnere do kraja godine čeka implementacija posljednjih aktivnosti, ali i priprema za nastavak saradnje kroz projekt 2CODE, odobrenog u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Podsjetićemo da je glavni cilj projekta CODE bio unapređenje preduzetničkog okruženja u prekograničnom području kroz razvoj poslovne infrastrukture i usluga podrške inovativnim preduzetničkim idejama. Nosilac projekta bio je Grad Zadar, a projektni partneri su: IPC Tehnopolis,  Javno preduzeće „Biznis inovacije i tehnologije“ d.o.o. Tuzla, INTERA Tehnološki park Mostar, Agencija za regionalni razvoj ZADRA NOVA.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...