U Budvi održani „Shadow days“ i konferencija o ekonomiji „Sinergija – ključ uspjeha Regiona“

25.10.2019

„Shadow days“ kao i konferencija „Sinergija – ključ uspjeha Regiona“ održani su u periodu od 23. do 25. oktobra u Budvi, a ispred IPC Tehnopolis prisustvovali su Ratko Bataković, izvršni direktor i Anja Grabovica, asistentkinja na aktivnostima razvoja biznis inkubatora.

Tokom prvog dana održan je „Shadow days“ u okviru BRE projekta, koji su otvorili Tanja Radusinović, predstavnica Privredne komore Crne Gore i Cosmo Albertini, predstavnik Privredne komore iz Barija. Nakon otvaranja, prisutnima se obratio Cosmo Albertini, koji je u svom izlaganju predstavio biznis registar u Italiji i procedure registracije.

U nastavku bilo je riječi o mogućem modelu i koracima za uspostavaljanje biznis registara u Crnoj Gori i Albaniji, vođeni primjerom italijanskog registra, pri čemu bi crnogorski registar objedinio podatke iz Centralnog registra privrednih subjekata i Poreske uprave.

BRE projekat ko-finansiran je od strane Evropske unije kroz program Interreg IPA CBC Italy – Albania – Montenegro, a realizuju ga: IPC Tehnopolis, Privredna i industrijska komora Tirana, Ministarstvo finansija i ekonomije Albanije, Komora za privredu, industriju, zanat i poljoprivredu Bari i Privredna komora Crne Gore.

Konferencija o ekonomiji, koja je održana tokom naredna dva dana, organizovana je od strane Privredne komore Crne Gore u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana.

Jedan od najznačajnijih ekonomskih skupova na prostoru jugoistočne Evrope ove godine imao je temu „Sinergija – ključ uspjeha Regiona“, kojoj je prisustvovalo preko 600 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti.

Konferenciju su otvorili predsjednik Vlade Duško Marković i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, nakon čega se obratio zamjenik generalnog sekretara OECD Ulrik Vestergaard Knudsen.

Prije panel diskusija upriličena je ceremonija dodjele BFCSEE sertifikata predstavnicima 15 gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. To znači da građani i preduzetnici koji u njima žive mogu da računaju na usluge lokalne administracije po najvišim međunarodnim standardima. Među njima je i Bijelo Polje, prva na ovaj način sertifikovana opština u našoj zemlji.

Tokom sedam panela Konferencije kompetentni govornici, poznavaoci evropskih i regionalnih prilika, dali su viđenje stanja i perspektiva u oblastima od značaja za ekonomije zemalja Zapadnog Balkana.

Prvog radnog dana razgovarano je na teme: „Zelena ekonomija i održivi razvoj“, „Energetika na Balkanu – stanje i budućnost“, „Turizam kao zajednički proizvod regiona“ i „Globalni izazovi vodnog stresa u 21. vijeku“, dok se tokom drugog dana razgovaralo o sljedećim temama: „Saobraćajna infrastruktura-pokazatelj (ne)razvijenosti regiona“, „Obrazovanje, zapošljavanje i demografski trendovi“ i „Digitalizacija i inovacije kao razvojna šansa“.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...