U Bugarskoj održana međunarodna konferencija povodom završetka projekta CrowdStream

04.06.2019

Međunarodna konferencija pod nazivom „Group Financing of Mass Innovations“, u organizaciji Udruženja bugarskih opština Crnog mora (ABCO) održana je u Varni. Konferencija je organizovana kao završna manifestacija na projektu CrowdStream, koji je finansiran u okviru Dunavskog programa transnacionalne saradnje 2014-2020, a osim toga bila je i povod da se okupe mnogi evropski i lokalni stručnjaci i stejkholderi u oblasti crowdfunding-a (grupnog finansiranja). Tim povodom, kao partneri na projektu, predstavnici IPC Tehnopolis, izvršni direktor, Ratko Bataković, pomoćnica direktora i finansijska menadžerka, Vanja Zorić Šundić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Aleksandar Janičić i menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva, Đorđije Brkuljan, prisustvovali su ovoj konferenciji.

Glavni cilj projekta CrowdStream je da poboljša efikasnost podrške javnog i privatnog biznisa za inovativna startap i društvena preduzeća za pristup kvalitetnom grupnom finansiranju. Ideja je da se poveća udio alternativnog finansiranja za mala i srednja preduzeća i startapove.

Međunarodnu konferenciju zvanično su otvorili gospodin Peter Manchev, zamjenik regionalnog guvernera Varne i gospođa Mariana Kancheva, izvršna direktorica ABCD-a. U svom pozdravnom govoru, gospodin Manchev je rekao da je Varna jedan od vodećih gradova u Bugarskoj u oblasti grupnog finansiranja ili poznat kao “crowdfunding” i istakao je koliko je ovaj projekat značajan za njih.


Pred brojnom publikom, među kojom su bili predstavnici lokalnih poslovnih udruženja, Ekonomskog fakulteta u Varni, Opština Varna i Opština Devnia, Territorial Statistical Office – Northeast, RAPIV, Privredne komore Varne, Naučno-tehničke unije Varna i mladi ljudi zainteresovani za razvoj biznisa uz pomoć crowdfundinga, projektni partneri su podelili svoja iskustva i dostignuća u oblasti crowdundinga.

Događaj je počeo kratkom prezentacijom projekta CrowdStream, koju je napravio gospodin Dragan Kovačević iz Agencije za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI) – vodeće organizacije projekta i analize Strategije EU za Dunavski region, a koju je prezentovala gospođa Claudia Singer (EUSDR). Na panel diskusiji od nazivom “Open panel discussion on CrowdStream – Main Strategy contributions“ učestvovali su gospođa Brigitte Hatvan iz austrijske konsultantske kuće ConPlusUltra, gospodin Alekandar Janičić iz Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i gospođa Silvia Stumpf iz Poslovne agencije Varna.


Aleksandar Janičić je prezentovao rezultate projekta postignute u Crnoj Gori iz ugla ciljeva EUSDR. Prije svega su prezentovani rezultati u procesu izgradnje crowdfunding zajednice u Crnoj Gori, u procesu usvajanja regulatornog okvira u oblasti alternativnih vidova finansiranja sa fokusom na crowdfunding i odlične saradnje svih relevantnih aktera u navedenom procesu, rezultati aktivnosti na izgradnji kapaciteta iz oblasti crowdfundinga i činjenici da je najveći broj korisnika na online edukativnoj platformi iz oblasti crowdfundinga bio upravo iz Crne Gore iako su korisnici iz većine zemalja EU. Na samom kraju su prezentovani rezultati pilot akcija, odnosno podrške za dvije inovativne ideje iz Crne Gore u procesu pripreme i realizacije crowdfunding kampanje na globalnoj platformi Indiegogo.
Na konferenciji su predstavljene teme kao što su pružanje visokokvalitetnog prekograničnog finansiranja grupa (crowdfunding) u zemljama Dunavskog regiona. Partneri na projektu su izneli svoje stavove o podizanju znanja i kapaciteta u ovoj oblasti, o alternativnom finansiranju energetskih projekata i iskustvima iz pilot treninga u okviru projekta Crowdstream. Učesnici su takođe podelili svoja iskustva u pružanju inovativnih usluga. Na završnoj sjednici konferencije, gospođa Ljiljana Savova, predsjednica Upravnog odbora Instituta Itera, predstavila je prezentaciju o tome kako započeti uspješno poslovanje.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...