U IPC Tehnopolis predstavljen Agrobudžet za 2020. godinu

10.02.2020

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i IPC Tehnopolis organizovali su danas info dan na kojem su predstavnici Ministarstva prezentovali mjere podrške iz Agrobudžeta za 2020. godinu.

Cilj info dana bio je da se i ove godine kroz terensku i neposrednu komunikaciju sa domaćinima, preduzetnicima i lokalnim zajednicama, predstave brojne mogućnosti podrške u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Na samom početku prisutnima se obratila potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, koja je izrazila veliko zadovoljstvo što je prvi info dan MPRR ove godine organizovan baš u Nikšiću, jer se na taj način dodatno ukazuje na već prepoznati značaj ove opštine za razvoj oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori.


Ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja mjere podrške su predstavili: Darko Konjević, generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj, Miloš Kusovac, savjetnik u Direktoratu za ruralni razvoj, Gojko Babović, načelnik Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji i Milena Kotlica savjetnica Direktorata za ruralni razvoj.
Predstavnici Ministarstva govorili su o raspoloživim mjerema Agrobudžeta, načinu prijavljivanja i ostvarivanja podrške. Poseban akcenat bio je na novinama koje su uvedene ove godine, a koje su rezultat analize realizacije mjera prethodnog Agrobudžeta, sugestija i zapažanja korisnika i službi Ministarstva, kao i brojnih preporuka samih korisnika.
Crnogorskom sektoru poljoprivrede je kroz agrobudžet za ovu godinu na raspolaganju 61 milion eura, što je 8,3 miliona eura ili 16% više u odnosu na prošlu godinu. U strukturi agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške: poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi, a ukupno je definisano 57 mjera.


Generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj, Darko Konjević, kazao je da je se nada da će povećani budžet rezultirati i povećanim ulaganjem u poljoprivredu.
Na samom kraju velikom broju zainteresovanih posjetilaca predstavnici Ministarstva su odgovorili na brojna pitanja i dali pojedinačne informacije značajne za njihove konkretne djelatnosti.


Javni pozivi za bespovratnu podršku
Iz Ministarstva su naglasili da će od naredne sedmice početi sa objavljivanjem javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške, definisane ovogodišnjim Agrobudžetom.
Obezbjeđena značajna sredstva podrške su dobre su prilike za poljoprivrednike i preduzetnike da unaprijede svoju konkurentnost i kapacitete, usvoje nove standarde kvaliteta proizvoda i bezbjednosti hrane, osvoje nova tržišta, otvore nova i osiguraju postojeća radna mjesta i doprinesu ukupnom ekonomskom rastu i unapređenju kvaliteta života.
Sve informacije o Agrobudžetu mogu se pronaći ovdje.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...