U okviru Dana nauke nikšićki srednjoškolci izrađivali Android aplikacije

07.10.2019

U okviru devetog Festivala nauke, čija je tema bila „Tehnologija i razvoj društva“, IPC Tehnopolis je 3. i 4. oktobra organizovao radionice za izradu Android aplikacija, na kojima su prisustvovali učenici iz svih srednjih škola iz Nikšića.

Tokom radionica mladi ljudi dobili su priliku da saznaju kako se instalira IDE koji omogućava jednostavno Android programiranje, kako se izrađuju aplikacije koje su nam svakodnevno potrebne kao što su digitron, alarm i štoperica, a na samom kraju su prezentovali aplikacije koje su pripremili na osnovu stečenog znanja.

Neki od njih došli su sa osnovnim predznanjem i željom da ga unaprijede kroz ovu jednodnevnu radionicu, dok su drugi poželjeli da dobiju osnovna znanja kako bi razvili svoje ideje u narednom periodu.

„Prvenstveno sam došao na ovu radionicu jer pohađam srednju programersku školu, stoga me je interesovalo šta novo mogu da naučim. Smjer je otvoren tek prošle godine, pa samo ovo vidio kao priliku da van škole saznam nešto od drugih predavača i kroz praktične vježbe. Mogao bih reći da je kurs bio veoma značajan i za one koji su imali predznanje i za početnike, jer nam je otvorio neki novi način razmišljanja i shvatanja Android programiranja i mogu reći da sam veoma zadovoljan“, kazao je Mihailo Krivokapić, jedan od učesnika radionice.

Drugog dana radionicu su prošli novi srednjoškolci sa postojećom idejom o potencijalnim novim aplikacijama, ali sa željom da tu ideju razviju na najbolji mogući način: „Došli smo iz Srednje ugostiteljske škole sa ciljem da napravimo određene Android aplikacije, kako bi na što bolji način ostvarili naš plan da napravimo sopstvenu. Razmišljali smo o stvaranju nove socijalne mreže kao što je Instagram, ali za to nam treba dosta vremena i mnogo znanja za razvoj, zbog čega smo i odlučile da krenemo sa osnovama koje učimo baš na ovom kursu.  Mi u školi nemamo časove slične ovima na kojima imamo praktičnu primjenu naučenog, već teorijska znanja i nijesu nam objašnjeni svi koraci u razvoju jedne aplikacije. Na ovoj radionici smo i to prošli“, kazale su učesnice drugog dana radionica.

„Tehnopolis je prepoznao važnost programiranja“

Uz iskusne predavače, Vladicu Avramovića, koji je ujedno i stanar IPC Tehnopolis, i Strahinju Jakića, učenicima srednjih škola pružena je mogućnost i podrška da steknu nova znanja ali i podstrek da razmišljaju o razvoju sopstvenog inovativnog biznisa. Predavači nijesu krili svoje zadovoljstvo grupama i interesovanjem koje su pokazali ali i uspješnošću završetka kursa.

„Tokom prvog dana bila je mješovita grupa gdje smo sve uspjeli da odradimo po planu, a utisci su bili jako dobri. Kada smo odradili na kraju analizu njihovih aplikacija koje su napravili bili smo jako zadovoljni njihovom kreativnošču i uspjeli smo da ostvarimo sve zadate ciljeve. Tokom drugog dana dobili smo grupu koja je imala malo veći feedback, pa sam dobio dodatnu inspiraciju za rad, jer su svi tako mladi i željni znanja, a onda su i rezultati bili očaravajući.  Uspjeli smo da napravimo mnogo bolje i jače aplikacije nego juče i ja sam jako zadovoljan napretkom. Cilj nam je bio da ih uputimo u polje programiranja koje je već danas postalo jako bitno, sa namjerom da shvate da li ih to interesuje zaista i u kojoj mjeri i ja mislim da smo uspjeli“, kazao je Vladica Avramović.

On je dodao da je jako srećan što Tehnopolis prepoznaje značaj programiranja i volio bi da to postane praksa, ne samo u školama već i šire. „Mislim da bi se sa programiranjem već moglo početi u osnovnim školama, a kasnije u srednjim školama to povećavati na neki napredniji nivo. Siguran sam da bi takav jedan poduhvat iznjedrio mlade programere koji bi bili ne samo dobri za jedan grad već i za cijelu državu“, dodao je Avramović.

Dane nauke organizovalo je Ministarstvo nauke Crne Gore, a IPC Tehnopolis je jedan od tradicionalnih partnera. Cilj ovogodišnjeg festivala bio je da podstakne razmišljanje o tome na koji način inovacije, na poljima vještačke inteligencije, big data, 3D štampanja, robotike, nauke o novim materijalima, istraživanja biotehnologije i dugovječnosti i mnogim drugim oblastima, rezultiraju promjenama u gotovo svim aspektima komunikacije, rada i života. Pod sloganom „Tehnologuj se“, deset gradova u Crnoj Gori imalo je bogat program u periodu od 1. do 5 oktobra, koji je realizovan uz pomoć 36 partnera.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...