U okviru Konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju održano AGROVEČE u hotelu Onogošt u Nikšiću

12.12.2017

Kao prateći dio programa prve nacionalne Konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju Crne Gore koja se održava u Tehnopolisu, sinoć je u hotelu Onogošt u Nikšiću održano AGROVEČE. Tom prilikom održana je ceremonija dodjele godišnjih nagrada za doprinos razvoju poljoprivrede, u okviru ustanovljene nagrade pod nazivom MOBA. Priznanja su, u više kategorija, dodijeljena poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima institucija i organizacija.

Za lokalnu upravu sa najboljim programom i mjerama podrške farmerima priznanje je dobila Opština Pljevlja. Nagradu – najbolji domaćin dobio je Vučko Pešić, farmer iz Bijelog Polja. Kao udruženje poljoprivrednika koje je pokazalo najveći stepen aktivizma u zajednici proglašeno je Udruženje Maslinara „Bar“. Predsjednik tog udruženja Ćazim Alković dobio je priznanje za najaktivnijeg predstavnika Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, dok je za najaktivniju predstavnicu izabrana Vesna Đukić iz Udruženja maslinara „Boka“.

Službenik Direktorata za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede Miloš Kusovac dobio je ovogodišnje priznanje za najveći stepen posvećenosti poslu, dok je kao najbolji savjetodavac proglašena Sonja Baćović iz regionalnog centra u Nikšiću.

Posebno priznanje dobilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore za podršku aktivnostima Mreže za ruralni razvoj Crne Gore. Priznanje je dobila i Stalna regionalna radna grupa za ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG) za podršku aktivnostima ruralnog civilnog sektora u Crnoj Gori.

Posebna nagrada za životno djelo uručena je Stojanu Banju Kostiću iz Nikšića, agronomu u penziji, koji je čitav radni vijek posvetio struci i unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Nakon ceremonije dodjele nagrada i priznanja, prisutnima je pročitano pozdravno pismo potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore mr Milutina Simovića, koji je u pismu izrazio žaljenje što nije bio u prilici da prisustvuje događaju.

„Kao vaš kolega agronom, smatram da agronomi treba da se sastaju, da razmjenjuju iskustva i znanja, da sarađuju, da se njihov glas u društvu sve češče i snažnije čuje i bude ključni faktor u razvoju poljoprivrede. Osjećam i ličnu obavezu da vam se obratim, makar i ovim putem, i kao Nikšićanin, jer je Nikšić grad domaćin Prve nacionalne konferencije“, navodi se u pismu Simovića.

On je tim putem čestitao svim nagrađenima, ističući zadovoljstvo zbog pažljivog izbora, posebno kada je riječ o nagradi za životno djelo koju je dobio Stojan Banjo Kostić što je, prema riječima Simovića, „potupno očekivano i opravdano iskazivanje poštovanja prema našim iskusnim kolegama koji su životni vijek proveli u sektoru poljoprivrede i dali mu značajne pozitivne pečate“.

Simović je dodao da naziv ovogodišnje nagrade MOBA, u simboličkoj ravni, sugeriše da svim izazovima u sektoru poljoprivrede i ukupnom ekonomskom razvoju Crne Gore i njenog prosperiteta, odgovori na način tog tradicionalnog crnogorskog običaja, kojim se zahtjevnim poslovima odgovaralo zajedničkim radom i zajedničkom akcijom.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...

Spremite se za jesen u znaku digitalnih nomada i rada na daljinu Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition   CBCC se vraća po četvrti put - predstavljamo Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati u...