U Tehnopolisu počela Konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju

11.12.2017

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis danas je počela prva Nacionalna konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju u organizaciji Mreže za ruralni razvoj Crne Gore.

U uvodnom dijelu konferencije koja će se u Tehnopolisu održavati danas i sjutra, prisutne su pozdravili predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore Ratko Bataković i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović ocijenio je da su u oblasti poljoprivrede u protekloj godini ostvareni vrijedni rezultati, kao i da su stvoreni uslovi koji ulivaju optimizam da se može ostvariti još više.

Vrijedni domaćini i preduzetnici mogu očekivati još izdašniju podršku Vlade i ministarstva, naših međunarodnih partnera, uz podršku i sa lokalnog nivoa, i uz učešće stručne i naučne zajednice i civilnog sektora“, poručio je Simović.

Kako je dodao, ova konferencija je dobra prilika da svi zajedno razmijene mišljenja, iskustva, daju predloge i sugestije u pravcu daljeg unapređenja konkurentnosti, daljeg jačanja i unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, daljeg unapređenja sistema bezbjednosti hrane, „prije svega kao unutrašnje potrebe našeg društva i svih građana, ali i pripreme sektora poljoprivrede za mogućnosti i izazove koji nas očekuju nakon članstva u Evropskoj uniji“.

Simović je istakao da se državna politika u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, postepeno, pažljivo i odgovorno prilagođavala evropskoj poljoprivrednoj politici. „Zajednički sa našim kolegama iz direktorata Evropske komisije ispunjavamo definisanu agendu. Najnovija i najbolja potvrda toga je i činjenica da smo ispunili sve preduslove i uspješno završili proces akreditacije i potpisali Finansijski sporazum o realizaciji IPARD programa, kroz koji će našim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima biti na raspolaganju 39 miliona € bespovratne podrške“, kazao je Simović koji je tom prilikom pozvao potencijalne korisnike IPARD-a da pripremaju projekte jer je start veoma blizu.

„Naš zajednički rezultat je i ovogodišnji Agrobudžet i njegova realizacija. Bio je finansijski izdašniji i sadržajniji zbog novih iskreiranih mjera i obuhvatniji – sa većim brojem korisnika. Naš zajednički rezultat su i realizovane mjere za stabilizaciju tržišta. I realizovane 23 mjere ruralnog razvoja. I nova ruralna infrastruktura – i putna i vodovodna. I povećana vrijednost prodaje i otkupa domaćih proizvoda. Zajednički smo u ovoj godini ugovorili i 237 IPARD like projekata ukupne vrijednosti investicija 16 miliona eura uz bespovratnu podršku od 7 miliona eura. Naš zajednički rezultat je i činjenica da smo u ovoj godini blagovremeno preventivno zaštitili gajene životinje. i u idućoj godini ćemo sprovesti vakcinaciju i krupne i sitne stoke protiv kvrgave kože i plavog jezika. Ne smijemo više dozvoliti rizike te vrste i ogromne štete koje su naši farmeri i država pretrpjeli. Naš zajednički rezultat – rezultat i proizvođača i institucija je osam objekata za proizvodnju hrane koji su dobili EU izvozne brojeve. Rezultat institucija vrijedan pažnje je da je spriječen uvoz 92 pošiljke sa preko 800 tona nebezbjedne hrane, koja je trebala da bude plasirana na naše tržište. Naš zajednički rezultat su i novoformirani agrobiznis centri u Šavniku i Petnjici i dogovoreni u Mojkovcu i Andrijevici“, kazao je Simović.

Nacionalna konferencija okupila je značajan broj relevantnih aktera u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, uključujući predstavnike lokalnih samouprava, poljoprivredne proizvođače, prerađivače, nevladine organizacije. Na konferenciji učestvuje oko 90 učesnika iz sedam zemalja regiona: Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Hrvatska i Albanija. U okviru konferencije biće održano više okruglih stolova i radionica na aktuelne teme iz oblasti održivog ruralnog razvoja.

Foto: Nebojša Radović

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...