U Tehnopolisu promovisane nagrade sa Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

31.05.2017

U Tehnopolisu je sinoć održana promocija nagrada sa Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, na kojem su nikšićke kompanije mljekara „Srna“, porodična vinarija „Dabović“ i porodična farma „Miljanić“ osvojili nagrade za visok kvalitet svojih proizvoda.

Osim predstavnika medija koktelu su  prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i članovi privrednog kluba Tehnopolisa.

Svečanost je otvorio izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković, koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da u Nikšiću imamo proizvođače koji stvaraju proizvode vrhunskog kvaliteta, a u svojim oblastima su najbolji u regionu.

„Na ovom putu, svako od nas ovdje prisutnih ima svoj zadatak: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da se brine o strateškim pravcima razvoja u skladu sa EU agendom, da prepoznaje potrebe proizvođača i u skladu sa njima kreira i sprovodi mjere za podršku, da angažovanjem savjetodavnih službi obezbijedi sve potrebne informacije od onih koje se tiču tehnologije proizvodnje da dostupnih mjera podrške; Lokalna uprava je tu da pruži podršku lokalnom ruralnom razvoju i onim pregaocima koji na tom prostoru žive i stvaraju; I ovaj naš Tehnopolis je tu da umrežava institucije, organizacije, privrednike i pojedince, da konstantno unapređuje poslovnu klimu i doprinosi boljoj i kvalitetnijoj realizaciji zajedničkog cilja, osnaživanju privrednog života Nikšića i čvrstom pozicioniranju naših privrednika na regionalnoj ekonomskoj mapi“, zaključio je Bataković.

Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, čestitao je nagrade dobitnicima, kao i svim zaposlenim  i svim kooperantima u lancu proizvodnje koji su, kako je naglasio, ugradili svoj rad u proizvode koji se danas promovišu kao proizvodi visokog kvaliteta sa visokim priznanjem.

„Ove nagrade nijesu samo vaš ponos, nego promocija i ponos Nikšića i Crne Gore. Ovim poručujete svima da se od poljoprivrede može kvalitetno i časno živjeti. To je naš ponos i ja sam siguran da će ta poruka ohrabrenja, koju danas šaljemo sa vaših pogona i farmi, otići i drugim proizvođačima širom Nikšića i Crne Gore“, rekao je Simović dodajući da se iz ovoga nameće i potreba za udruživanjem kako bi domaći proizvodi bili još kvalitetniji, konkurentniji, kao i sami servisi koje pružaju opština i resorno ministarstvo.

„Udružite se vi sami proizvođači. Neka se udruže struka i znanje iz ovih oblasti kako bi bili bolji servisi iz ovih oblasti. Udružimo se sa lokalnom samoupravom i kapacitetima koji se daju sa nivoa Vlade i Ministarstva poljoprivrede kako bi zadržali dobar imidiž prepoznatljivog kvaliteta. Udružimo se sa najboljim mogućim tržištem – tržištem turizma, udružimo naše proizvode sa tim najboljim mogućim izvozom, tj. izvozom na kućnom pragu, odnosno izvozom kroz turističku potrošnju. Generalno, ova poruka udruživanja važi za sve građane Crne Gore. Udružimo se na ovakvim i sličnim projektima koji znače rad, stvaralaštvo i stvaranje novih vrijednosti, rast ekonomije i poboljšanje kvaliteta svih naših građana“, poručio je Simović.

Veselin Grbović, predsjednik opštine Nikšić, istakao je da su ove nagrade pravi dokaz da je Crna Gora na pravom putu i da se pored turizma mora jednako razvijati i poljoprivreda.

„Crna Gora kao mala država treba prije svega da ide na kvalitet, a ne na kvantitet. Ove zlatne medalje govore tome u prilog, a stižu sa najvećeg poljoprivrednog sajma u regionu. To je velika pohvala za naše poljoprivredne proizvođače, a svakako i za naš grad, državu i posebno Ministarstvo koje kroz razne programe daje punu podršku poljoprivrednicima“, kazao je on dodajući da će Opština, kao i do sada, maksimalno biti na usluzi poljoprivrednicima.

Zorka Šljukić, izvršna direktorica mljekare „Srna“, istakla je da ova mljekara godišnje preradi oko šest miliona litara mlijeka i objasnila da nagrada na Novosadskom sajmu za njih predstavlja dodatnu motivaciju da nastave sa radom kao i do sada.

„Raduje činjenica da je „Srna“ od male porodične mljekare prerasla u kompaniju koja nakon 18 godina upornosti, rada i truda sad ima više od 50 zaposlenih radnika, više od 500 kooperanata koji u najvećem procentu imaju prihode od kooperacije sa mljekarom. U ovom smislu, mljekara ima značajnu ekonomsku potporu značajnom broju stanovnika sa ruralnih područja Crne Gore, dajući i veliki doprinos lokalnoj i državnoj ekonomiji. Ponosni smo što možemo da kažemo da je udio kvaliteta sirovog mlijeka sa farmi sa kojima sarađujemo, prema standardima EU u stalnom porastu“, naglašava Šljukić.

Radivoje Miljanić, vlasnik porodične farme “Miljanić”,  istakao je da je iza njegovog biznisa pet napornih godina i vjere u uspješan posao.

„Krenuli smo s mjesta na kojem niko nije htio da bude. Bavimo se primarnom i sekudarnom proizvodnjoim u ruralnom području Nikšića. Napravili smo ozbiljan posao, farma zapošljava sedam radnika, a proizvede svakodnevno oko tonu kozjeg mlijeka i ekonomski je održiva“, kazao je on.

Aćim Dabović, vlasnik porodične vinarije “Dabović”, dobitnik čak 17 međunarodnih nagrada u posljednjih 18 mjeseci kaže da je iza uspješnog posla vjera u uspjeh i predanost u dijelu razvijanja kvaliteta.

„Proširili smo vinograd na 8.500 čokota, širimo i kapacitete vinarije, a kako smo privukli u vinariju i strane turiste, počeli smo i gradnju etno sela, a u planu je i proizvodnja konjaka“, zaključio je Dabović.

Na Novosadskom sajmu „Srna“ je osvojila srebrni šampionski pehar za vrlo visok kvalitet programa fermentisanih i ostalih mliječnih proizvoda. Porodična farma “Miljanić”, dobitnik je Povelje za vrlo visok kvalitet programa organskih proizvoda od organskog mlijeka, a šampion je kvaliteta za organski kozji jogurt, dok je vinarija “Dabović”, osvajač zlatne medalje za jako alkoholno piće lozove rakije, te srebrne medalje za bijelo vino „Žilavka“.

Foto: Ivan Lončar

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...