U utorak počinju osmi Dani nauke: U Tehnopolisu tri događaja

06.10.2018

Festival „Otvoreni dani nauke“, pod sloganom „Od radoznalosti do inovacija“, kojim Ministarstvo nauke Crne Gore skreće pažnju javnosti na aktuelne naučne teme i važnost inovacija za društveni i ekonomski razvoj, biće realizovan od 9. do 12. oktobra u nekoliko gradova širom Crne Gore. Tim povodom, u Tehnopolisu će biti organizovana tri događaja, i to: prezentacija japanske tehnologije efektivnih mikroorganizama (EM) za prečišćavanje, Kliker radionice programiranja za djecu i promocija aplikacije „Moje drvo“.

SRIJEDA – Prezentacije u okviru ovogodišnjeg festivala u Tehnopolisu će početi u srijedu, 10. oktobra, i to prezentacijom japanske EM tehnologije za bioremedijaciju voda, zemljišta i vazduha. U pitanju je prirodna tehnologija bazirana na korisnim mikroorganizmima sa mogučnošću raznih primjena u poljoprivredi i zaštiti životne sredine – oplemenjivanje zemljišta, čišćenje akvatičnih ekosistema, sprječavanja širenja patogenih bakterija, smanjenje neprijatnih mirisa, uspostavljanje procesa fermentacije, stimulisanje rasta biljaka itd. Prezentacija će se održavati u Multimedijalnoj sali u periodu od 10 do 13 časova.

ČETVRTAK – U četvrtak, 11.10. Tehnopolis će u saradnji sa Kliker IT centrom za djecu organizovati seriju radionica za djecu školskog uzrasta, gdje će učenici imati priliku da programiraju svoje video igrice, mobilne aplikacije, robote i naprave prve 3D modele pomoću specijalnih olovaka. Radionice će se održavati u Multimedijalnoj sali u periodu od 10 do 16 časova.

PETAK – Poslednjeg dana festivala, 12.10. kompanija Amplitudo će u Tehnopolisu predstaviti svoj projekat «Moje drvo». Ova aplikacija nudi pojedincima i svim kompanijama mogućnost da jednostavno i efikasno učestvuju u projektu koji ima plemenit i dugoročan cilj da unaprijedi Podgoricu kao grad i mjesto za život. Prezentacija će se održati u coworking prostoru Tehnopolisa od 11 do 13 časova.

Od 9. do 12 oktobra planiran je bogat program koji obuhvata, između ostalog, otvaranje prvog Mediteranskog vrta, radionice Art@CMS, tradicionalnu IT manifestaciju Fabrika znanja, Izložbu Prirodnjačkog muzeja, „Science shop“, Nauku u pokretu, Astronomsko veče i druge kvalitetne sadržaje.

Kompletan program Festivala dostupan je na sajtu www.daninauke.me.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...