Uspješna priča iNnovaNet projekta: Učenici Srednje stručne škole oduševili tokom Dana nauke i inovacija 2023.

20.10.2023

Prethodne godine, Tehnopolis je kroz projekat iNnovaNet, obezbijedio uručenje vrijedne opreme za mehatroniku i robotiku Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića. Nedavno održani festival “Dani nauke i inovacija 2023.” je bio idealna prilika da se široj javnosti prezentuju benefiti korištenja ove opreme.

Jedno od najznačajnijih dostignuća ovog projekta svakako je opremanje kabineta za robotiku i mehatroniku u Srednjoj stručnoj školi u Nikšiću. Ovi kabineti su postali centar inovacija i kreativnosti za srednjoškolce i profesore. U proteklom periodu učenici su imali priliku da se upoznaju sa inovativnim i multidisciplinarnim pristupom koji kombinuje znanja iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, informatike i menadžmenta. Oprema koja je uručena školi, kao što je 3D štampač, CNC mašina, edukativni setovi za robotiku i mehatroniku, mikro solarna elektrana, mikro vjetroelektrana i senzori za pametne kuće, omogućila je učenicima da razvijaju svoje vještine i kreativnost.

Ovogodišnji festival “Dani nauke i inovacija 2023.”, u okviru kojeg je i ova škola uzela učešće, pokazatelj je da je uručenje opreme bilo svrsishodno pa je ova generacija učenika u praksi pokazala izuzetne rezultate, zahvaljujući prije svega ogromnom trudu i angažmanu. Učenici Srednje stručne škole zajedno sa svojim profesorima su predstavili impresivne mini projekte koje su kreirali koristeći savremenu opremu i aparate koje su dobili kroz projekat iNnovaNet. Njihovi mini projekti iz oblasti robotike, mikrokontrolera, pametnih instalacija, alternativnih izvora energije, CNC tehnologije i 3D štampe privukli su pažnju brojnih posjetilaca.

Ovim projektom, Inovacioni preduzetnički centar Tehnopolis i njegovi partneri dokazali su svoju posvećenost obrazovanju i podršci mladim talentima. Oprema koja je uručena školi ne samo da se uveliko koristi već i inspiriše učenike da sanjaju jače i kreativnije, čineći ih budućim liderima u oblasti tehnologije i inovacija.

Projekat iNnovaNet je realizovan u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom Zedom (BIH), Industrijskim Parkom Nova Gradiška (HRV) i Gradom Gradiškom (BIH), a finansiran kroz program INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Fotografije: JU Srednja stručna škola – Nikšić

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...