Uspješno nastavljena implementacija aktivnosti projekta iNnovaNet

30.06.2021

Prethodna dva dana partneri na projektu iNovaNet boravili su u radnoj posjeti Tehnopolisu.

Cilj posjete je bio prisustvo na obuci koja je organizovana za predstavnike partnerskih institucija, prezentovanje samog projekta široj javnosti, kako i organizovanje redovnog projektnog sastanka.

Juče je organizovana konferencija za novinare na kojoj su se obratili Marijana Jovović ispred Tehnopolisa, projekt menadžer Aida Pašalić Uzunović u ime vodećeg partnera – Zeničke razvojne agencije (ZEDA), predstavnica uprave Grada Gradiške iz BiH, Bojana Bjelovuk, kao i predstavnik Industrijskog parka Nova Gradiška iz Hrvatske, Marko Ivković. Partneri su predstavili projekat, njegove ciljeve, aktivnosti, rezultate i očekivani uticaj na preduzetničku i inovativnu zajednicu u prekograničnom području.

Kroz iNnovaNet projekat (Inovativne tehnologije za snažnije kompanije i unaprijeđeno poslovno okruženje), radiće se na poboljšanju poslovnog okruženja kroz stvaranje novih povoljnih i inovativnih mehanizama poslovne podrške za mala i srednja preduzeća. Kroz projektne aktivnosti će se omogućiti otvaranje novih centara za obuke i obrazovanje, kako bi se omogućilo sticanje novih znanja i kompetencija za preduzetnike, nezaposlene i studente, te na taj način povećati zaposlenost, konkurentnost i izvozni kapaciteti preduzeća. Prenosom novih znanja i vještina između partnerskih institucija uključenih u projekat, stvoriće se mreža stručnjaka i institucija i poboljšaće se saradnja između institucija koje pomažu razvoju malih i srednjih preduzeća.

Kako navodi Jovović, kroz ovaj projekat i nabavku različitih CNC mašina i 3D štampača u vrijednosti 145 hiljada EUR, unaprijediće kapacitete Laboratorije za industrijski dizajn u Tehnopolisu, u kojoj postoji dio opreme nabavljene kroz IPA 2016. Dalje, biće omogućena i obuka za CNC operatere za dvije nezaposlene osobe, a obezbijediće se i oprema iz robotike i mehatronike u vrijednosti od 80 hiljada EUR za dvije škole u Nikšiću i Podgorici. ”Neophodna obuka biće obezbijeđena za profesore iz tih škola, kako bi mogli da stečena znanja prenesu učenicima, jer je akcenat na unaprjeđenju znanja mladih”, rekla je Jovović.

”Projekat omogućava i stvaranje mreže svih institucija sa područja zemalja učesnica projekta i virtuelene web platforme. U okviru projekta predviđeno je i održavanje najmanje pet pilot obuka za više od 250 učesnika iz tri države učesnice”, rekla je Pašalić Uzunović. Ukupna vrijednost projekta je više od 1,3 miliona EUR, dok je budžet Tehnopolisa blizu 290 hiljada EUR.

Kako je kreiranje virtuelne web platforme u toku, na dvodnevnoj obuci organizovanoj u Tehnopolisu, predstavnici partnerskih institucija su bili u prilici da savladaju tehnike upravljanja platformom i kreiranja edukativnog web sadržaja za platformu, foto i video materijala. Sama platforma će biti na raspolaganju svim zainteresovanim stranama i služiće u svrhu podsticanja razvoja preudzetništva i inovacija, edukacije i razvoja ličnih I profesionalnih vještina njenih korisnika.

Susret sa partnerima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ujedno je bio i prilika za organizovanje redovnog projektnog sastanka u cilju praćenja realizacije dosadašnjih projektnih aktivnosti i planiranja narednih koraka.

Projekat je kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, u okviru programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...