Uspješno završen seminar Balkan Bits and Bytes – Javne institucije ključne za razvoj startap i MSP zajednice

11.10.2018

Seminar Balkan Bits and Bytes, kojem je ispred Tehnopolisa prisustvovala asistentkinja na projektnim aktivnostima Miljana Peković, uspješno je završen juče.

U prethodna četiri dana, učesnici seminara bili su u prilici da prisustvuju predavanjima eminentnih predavača na teme podrške i finansiranja startapova, alternativnih načina finansiranja, kao i obilascima različitih primjera dobre prakse širom Berlina.

Jedan od ovih primjera bila je i posjeta Tehnološkom univerzitetu u Berlinu, gdje su predstavnici ove institucije prezentovali njihovu saradnju sa kompanijom Siemens i svoj model podrške startapovima kroz koji podrže do 25 startapova godišnje, a koja se bazira na podršci kroz inkubator, coworking prostor, laboratorije i maker prostor.

Kao primjer uspješnog povezivanja i umrežavanja sa startap timovima i pojedincima sa tehničkim znanjima, učesnicima seminara je predstavljen Startup inkubator Berlin, gdje su prisustvovali prezentaciji dva obećavajuća startapa: Wavy Team – platforma za najam vlasničkih brodova i čamaca i Book One – aplikacija za elektronsko prijavljivanje putnih troškova.

Kulturprojekte Berlin, neprofitna organizacija koju je 2006. osnovao grad Berlin i koja od tada organizuje većinu značajnih kulturnih manifestacija u Berlinu, poslužila je kao primjer podrške kreativnim i kulturno orijentisanim startapovima i pojedincima kroz više projekata za neprofitne i komercijalne umjetnike. Jedan od poslednjih programa je Crowdfunding Berlin, platforma za prikupljanje sredstava za projekte manjeg obima, u prosjeku vrijednosti oko 8000 EUR.

Poslednjeg dana seminara učesnici su obišli distrikt Treprow-Kopernick u Berlinu, industrijsku oblast u kojoj trenutno posluje preko 10000 kompanija i tri centra za inovaciju i tehnologiju: Centar za tehnologiju i inkubaciju, Park inovacija Wuhlheide i WISTA – grad biznisa, nauke i medija, koji je trenutno jedna od top 15 naučno-tehnoloških lokacija u svijetu.

Kao generalni zaključak nakon seminara ukazano je na činjenicu su javne institucije, javni novac i javni uticaj ključni za razvoj startap i MSP zajednice u bilo kojoj državi.

Pored predstavnice Tehnopolisa, na seminaru su učestvovali i predstavnici Privredne komore i Univerziteta Crne Gore, te razvojnih agencija, biznis centara i obrazovnih institucija iz Srbije, Albanije i Njemačke.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...