Uspješno završene radionice „Building eLeadership and eSkills“ u okviru projekta FY4ICT

11.05.2019

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis su tokom prethodna tri dana održane radionice na temu „Building eLeadership and eSkills“ u okviru projekta Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship, employment and leadership in ICT – FY4ICT. Na radionicama je četrdeset mladih djevojaka iz Banja Luke, Mostara, Budve i Nikšića razvijalo svoje biznis vještine i imale priliku da čuju brojna iskustva od eminentnih stručnjaka koji su im kroz njihov primjer približili ICT svijet i mogućnosti koje su im pružene u njemu.


Prvog dana djevojke su imale radionicu „Kako zaštititi biznis ideju? Koncept intelektualne svojine“. Darko Ivanović je kroz perspektivu zaštite sopstvene ideje za Startup The Badger objasnio zašto je važno da zaštite svoju ideju, intelektualnu svojinu, na koji način to mogu da urade i kakav je osjećaj kada na kraju uspijete da ostvarite svoju zamisao i konačno dobijete vidne rezultate svog rada.


Druga radionica je bila posvećena osnovama crowdfundinga kao koncepta. Nenad Stojanović iz Deli kreativnog prostora za djelovanje je djevojkama objasnio šta je crowdfunding kampanja, šta je sve potrebno da bi ona uspjela, ali im je ispričao i sopstveno iskustvo pripreme i realizacije uspješne crowdfunding kampanje.


Drugog dana održana je radionica na temu „Kako izgraditi preduzetničku karijeru u digitalnom svijetu“. Bojana Perović, osnivačica agencije koja pruža usluge pripreme kandidata za zaposlenje i izlazak na tržište rada, kroz usluge profesionalne izrade CV-a, motivacionog pisma i LinkedIn profila, je djevojkama približila kako da predstave sopstvenu ideju i koji su ključni elementi u pravljenju LinkedIn profila, a kroz grupni rad su razvijale njihove profile.


Nakon radionica organizovana je konferencija Go Digital – „Women in ICT – How to build ICT career in Montenegro? The past, the present and the future perspective“. U okviru navedene konferencije je organizovana panel diskusija na kojoj je učešće uzelo pet veoma uspješnih žena u ICT svijetu u Crnoj Gori: Sanja Simonović iz MTEL Digitalne fabrike, Aleksandra Bošković iz BILD Studija, doc. dr Ivana Ognjanović sa Univerziteta Donja Gorica, Mirjana Begović iz Ministarstva javne uprave i Nada Rakočević iz Privredne komore Crne Gore. One su ovom prilikom objasnile šta je sve potrebno za uspješnu karijeru u našoj državi, kako su je izgradile i koliko je to teško u Crnoj Gori. Djevojke su imale priliku da se povežu da sjajnim panelistkinjama, te da nastave saradnju sa njima kako bi dobile korisne savjete.


Moderatorka panela je bila Nataša Mijatović, jedna od učesnica projekta. Nataša je ovom prilikom pokazala veliko zadovoljstvo što joj je pružena ova prilika: „Poslednja radionica Erasmus+ projekta je završena i čast mi je što je organizovana u našem gradu. Prezentacije koje smo imali, gosti koje su doveli, toliko su nas motivisali, naučili nas novim stvarima. Naučili smo kako da zaštitimo svoju ideju, neke od načina finansiranja iste, takođe smo pričali i o LinkedIn društvenoj mreži i koji su to načini na koje nam ona može pomoći da sebe i svoju uslugu predstavimo svijetu. Organizovana je i panel diskusija, a meni je dodijeljena čast da budem moderator. Osjećam veliku zahvalnost na ukazanom povjerenju i na prilici da iz svog ugla postavim pitanja uspješnim ženama iz Crne Gore i nadam se od njih dobijem odgovore i savjete koji će motivisati druge djevojke kao što su motivisali mene tokom radionice koja je organizovana u Budvi. Ovaj projekat je bio dio svih nas više od godinu dana i zaslužio je da ga ispratimo na svečan način kao što smo i uradili. Mnogi od nas su stekli prijatelje sa kojima će ostati u kontaktu, i ko zna, možda baš jednog dana zajedno, uz pomoć svih znanja prikupljenih tokom projekta, realizujemo neku biznis ideju.“


U okviru drugog dijela konferencije je organizovana prezentacija pred članovima stručnog žirija. Kako bi radile na razvijanju inovativnih ideja i praktično vježbale pitch takmičenje, djevojke su prvog dana podijeljene u četiri grupe. Teme su bile one koje su neke od djevojaka prethodno razvijale na radionicama u Bugarskoj: LIVEabetes – besplatna aplikacija za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa, ZEBRA – kompanija koja nudi usluge podrške za subjekte koji žele da recikliraju ostatke iz proizvodnje, vođene 0 waste principima, reZen – kompanija koja se bavi proizvodnjom organskih proizvoda u staklenim posudama koje se mogu koristiti više puta i investira dio profita za promociju ozelenjavanja planete, Taki Taki – uređaj za animaciju putnika na aerodromima, sa informacijama o gradu u kojem je aerodrom, smještaju, restoranima, taxi i javnom prevozu i sl. Uz pomoć mentora iz partnerskih organizacija, djevojke su pripremile svoje pitchovanje. Jednoglasnom odlukom članice žirija su odabrale pobjedničku grupu, onu koja je imala zadatak da razvije besplatnu aplikaciju za pomoć osobama oboljelim od dijabetesa. Nagradu je za pobjednički tim obezbijedila IT akademija, a djevojke su dobile dvomjesečne kurseve iz oblasti grafičkog i web dizajna.


Na kraju su djevojkama dodijeljeni sertifikati o učešću i uspješno završenoj radionici „Building eLeadership and eSkills“.
Donator ovog projekta je Evropska unija kroz Erasmus + Programme, nosilac projekta je INTERA Tehnološki park, a partneri su: IPC Tehnopolis, Opština Budva, Inovacioni centar Banja Luka, Institut savremenih tehnologija Podgorica, Balgarski tsentar na zhenite v tehnologiite, VEDOMA Zavod za razvoj znanja in podjetnistva.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...