Vrijeme naplate plažnog mobilijara na volji zakupca

04.07.2019

Pravilnik o uslovima korišćenja kupališta nije precizirao vrijeme naplate usluga plažnog mobilijara, već zakupac ima obavezu da sam odredi vrijeme i istakne ga na informativnoj tabli na kupalištu.

 

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da smatraju da korisnike treba da upoznaju sa zakonskim odredbama, s obzirom na to da Upravi, odnosno Odsjeku za inspekciju turizma, stižu prijave gostiju, koji koriste usluge zakupaca kupališta, a odnose se na naplatu plažnog mobilijara poslije 17 sati, prenosi Mina biznis.

 

“Pravilnik propisuje obavezu zakupaca da istakne cjenovnik plažnog mobilijara, na informativnoj tabli, sa naznakom vremena do kada se plažni mobilijar naplaćuje”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave.

 

Iz Uprave je saopšteno da član 6 Pravilnika propisuje i da zakupac, radi sprečavanja prenatrpanosti plažnim mobilijarom na kupalištima, treba da ostavi slobodan pristup do mora, u širini od najmanje jednog metra, na svakih 20 metara, slobodnu zonu uz more u širini od najmanje tri metra, a na kupalištima površine do 500 metara kvadratnih od najmanje jednog metra.

 

“Zakupac takođe treba da oslobodi od plažnog mobilijara polovinu plaže, a na drugoj polovini plažni mobilijar rasporedi postavljanjem jednog suncobrana i dvije ležaljke na najmanje osam metara kvadratnih i jednog baldahina koji zauzima prostor od najmanje osam metara kvadratnih”, navodi se u saopštenju.

 

Na hotelskim kupalištima plažni mobilijar treba da se rasporedi postavljanjem na cjelokupnoj površini i to jednog suncobrana i dvije ležaljke na najmanje deset kvadrata, jednog baldahina koji zauzima prostor od najmanje deset kvadrata i jednog suncobrana i dvije ležaljke na najmanje 15 kvadrata u hotelima sa pet zvjezdica.

 

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Predrag Jelušić ranije je najavio da je ove godine donijeto novo pravilo o korišćenju plaža, odnosno da se korišćenje ležaljki i suncobrana neće naplaćivati nakon 17 sati na javnim i drugim plažama, osim hotelskih.

 

Izvor: FOS Media

Povezani članci

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom uskoro istorija

Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što ono usporava ekonomske aktivnosti, održava sivu ekonomiju jer države imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa, kažu stručnjaci odgovarajući na pitanje...

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Iz zdravstvenog informacionog sistema odjavljeno 11 000 osiguranika

Oko 11.000 građana juče je odjavljeno iz zdravstvenog informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje, zbog čega značajan dio njih nije mogao da ostvari pravo na liječenje jer ih kod izabranih doktora i u bolnicama nije bilo u evidenciji osiguranika, piše Dan....

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Novine Zakona o zaštiti potrošača

Osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, zabrana uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im bila uključena voda ili struja, veća prava potrošača pri kupovini na internetu, vraćanje centa ili dva kusura i uvođenje...