Vuga: Prva faza rekonstrukcije Doma revolucije počinje do kraja godine

02.11.2017

Projekat rekonstrukcije Doma revolucije danas je predstavljen u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

Boštjan Vuga, jedan od osnivača Sadar+Vuga arhitektonskog biroa, Simon Hartmann, jedan od osnivača arhitektonskog studija HHF, Nebojša Adžić, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Opštini Nikšić i arhitektica Dijana Vučinić predstavili su prisutnima projekciju budućeg izgleda objekta koji će se rekonstruisati u skladu sa metodologijom 10+20+70.

SONY DSC

Kako navode iz organizacije, Nikšićani će moći da očekuju za godinu do godinu i po najkasnije početak dugonajavljivane adaptacije gigantskog objekta u srcu grada, nedovršenog djela slovenačkog i jugoslovenskog arhitekte Marka Mušića.

Ovom strategijom rekonstrukcije se površina Doma revolucije adaptira tako da postaje urbani pejzaž – bezbjedan javni prostor. To znači da će 10 odsto od ukupne površine objekta činiti do enterijera realizovani prostori u kojima će biti smješteni kafe, auditorijum, fitnes centar, komercijalni prostori, prostori za studente i NVO. Dvadeset odsto prostora pokriće promenade, natkriveni gradski prostori koji će takođe biti otvoreni za građane i predstavljaće nastavak gradskog prostora. Sedamdeset odsto prostora unutar objekta su odvojeni prostori za sada van upotrebe, a koji se, kako ističu iz organizacije, mogu kasnije fazno i po potrebi koristiti. Ovi prostori biće vidljivi, ali ograđeni kako bi Dom postao bezbjedan prostor i pristupačan za sve korisnike, uključujući lica sa posebnim potrebama.

Nebojša Adžić, glavni urbanista u opštini Nikšić, istakao je da prezentacija današnjeg projekta, koji će biti predmet realizacije kroz podršku Vlade i Direkcije Javnih radova, predstavlja prvi u nizu koraka u rješavanju pitanja Doma revolucije.

Projekat će biti realizovan u nekoliko faza, a realizacija počinje već ove godine.

Dom revolucije, kao djelo slovenačkog i jugoslovenskog arhitekte Marka Mušića, projektovan je od 1976. do 1978. godine. Izgradnja objekta je trajala do 1989. godine kada je zaustavljena. Prvi projekat je napravljen 1976. godine i imao je 9.000 m2, a do realizacije je narastao do nevjerovatnih 22.000 m2.

Prezentaciju su organizovali Opština Nikšić i arhitektonski timovi Sadar+Vuga i HHF, u partnerstvu sa IPC Tehnopolis.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...