Započet projekat razvoja plavih ekonomija na institucijama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i Albaniji u okviru Erasmus + programa

20.02.2020

U Olesundu (Norveška) je na Norveškom centru za pomorsku kompetenciju (Norwegian Maritime Competence Center – NMK) održan predprojektni sastanak 18-19. februara 2020. godine koji je označio početak projekta pod nazivom “Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries” (BLUEWBC) u sklopu Erasmus + programa izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju koji je odobren za finansiranje u 2019. godini.

Ispred IPC Tehnopolis kick off sastanku je prisustvovala Anja Grabovica, asistentkinja na aktivnostima razvoja biznis inkubatora, koja je na samom početku prezentovala IPC Tehnopolis, biznis inkubator, događaje koje organizuje, kao i najznačajnije projekte koje naš centar sprovodi.

Koordinatorska institucija na projektu je Norveški Univerzitet za nauku i tehnologiju (Norwegian University of Science and Technology – TNU), a ukupan budžet trogodišnjeg projekta je 985,755.00 eura.  Pored Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis iz Nikšića, partneri iz Crne Gore na projektu su takođe Univerzitet Crne Gore i Privredna komora Crne Gore.


Glavni cilj projekta je uspostavljanje centara za inovacije i preduzetništvo na visokoobrazovnim institucijama u Crnoj Gori i Albaniji (na Univerzitetu Crne Gore – Pomorskom fakultetu Kotor, Univerzitetu u Vlori i Univerzitetu u Tirani). Takođe, uz podršku partnerskih institucija iz Norveške (NTNU), Pomorskog fakulteta iz Splita i Tehničkog Univerziteta iz Viljnusa, na univerzitetima u Crnoj Gori i Albaniji će se modernizovati planovi i programi pojedinih kurseva na osnovnim i master studijskim programima kroz uključivanje komponente za inovacije i preduzetništvo s akcentom na pojedine kategorije iz oblasti plavih ekonomija. Kroz realizaciju projekta će se težiti ka intenzivnijem povezivanju studenata sa pomorskom privredom u Crnoj Gori i Albaniji, ali i šire.

Na ovaj način će se uspostaviti podsticajno okruženje za razvoj inovacija i preduzetništva kroz saradnju relevantnih interesnih strana, što će uticati da univerziteti u Crnoj Gori i Albaniji budu prepoznati na regionalnom  nivou.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...