Završen Dan TP INTERA i CityOS fondacije u Tehnopolisu

04.04.2017

Prisutni u IPC Tehnopolis imali su danas priliku da se upoznaju sa radom Fondacije CityOS koja okuplja mlade inovatore, developere, kreativce, inženjere i sve one koji su zainteresovani da uz pomoć napredne tehnologije rješavaju stvarne probleme u svojim gradovima.

Oni su mogli da čuju i kako to aktivnosti Tehnološkog parka INTERA iz Mostara na konkretnim primjerima povezuju biznis, nauku i tehnologiju.Tako je svoja iskustva mladima predstavio Ceco Gaković, osnivač fondacije CityOS koja radi na razvijanju start-up-ova i funkcioniše na principu Tehnopolisa. U ovaj svijet je zakoračio kao mlad, ali to mu nije predstavljalo problem.

“Kao mlad krenuo i skočio sam na to, bio programer, manadžer, vlasnik firmi… Početke neko prihvata kao težak rad, neko kao izazov i zabavu. Meni je to uvijek izazov i zabava i kad god su bile to neke ekstremne stvari, meni je to bilo zanimljivo. Za svoje početke bih rekao da su bili zabavni”, sa osmjehom se sjeća čovjek koji je dio veoma uspješnih internet i mobilnih start-up priča u San Francisku, ali koji je, takođe, sa svojim timovima specijalizovanim za društvene mreže izgradio mreže i mobilne platforme za neke od najvećih svjetskih brendova kao što su U2.com, Madonna.com NFL, NHL, NBA, Veather.com, National Geographic, Marta Stjuart Omnimedia, Harli Dejvidson, HBO, Budžet Putovanja, Istorija Kanal Travel Channel, NBC Universal, Ginisov Svjetski rekordi…

On je imao poruku za sve koji kreću u svoj biznis.

“Treba da prestanu filozofirati, da počnu da prave prototipe i proizvode, da izađu, da prestanu čitati, da prestanu da slušaju savjete i da počnu da se bave s tim što žele, a sve što im treba naučiće usput. U ovom novom svijetu imate Google, a školovanje i sve drugo pada u drugi plan. Važnije je šta radite, kako radite i da praktično rješavate problem. Vi ćete ih 20 riješiti dok su ostali tamo sjedjeli i slušali neku priču”, poručio je on mladima i dodao da je za njega tehnologija već 10-15 godina osnova pismenosti i da će nove tehnologije u narednih tri do pet godina stvoriti ogromna bogatstva i nove firme.

A o tome šta je potrebno start-up-ovima govorio je Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA TP, koja već četiri godine radi na podršci start up-u kroz inkubaciju i virtuelnu inkubaciju.

“Trenutno imamo 30 start-up-a u našem tehnološkom parku. Mi smo im podrška u njihovom rastu i razvoju. Većina firmi i većina start up-a su dobri u onoj njihovoj ideji, u onome što žele raditi, ali potrebno im je puno toga za razvoj njihove firme. Ako je ideja neka informatička, većinom im fali marketing, fali im prodaja, fali im razvoj te firme da mogu shvatiti čitav okvir, kako doći do tržišta i kako nastupiti na tržištu. U tome im najviše pomažemo i takođe im pomažemo u vezivanju sa stranim tržištima”, istakao je on i naglasio da ova firma ima veoma rigoroznu selekciju kada je u pitanju podrška start-up-ovima, te je tako od 30 prijavljenih timova Start-up akademiju prošlo samo 14 koje su primili i čije su ideje ocijenjene kao validne za razvoj njihovog posla, a od njih je samo sedam pokrenulo svoje firme.

Pored njih, o INTERA TP kao neprofitnoj i nevladinoj organizacija osnovanoj s ciljem potsticanja i podrške procesima ekonomskog razvoja na području Hercegovine govorili su i Mladen Kostić, tehnički direktor u INTERA TP, Meliha Gekić Lerić, menadžerka poslovnog inkubatora u INTERA TP.

Izvor: Onogošt

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...