Završen okrugli sto na temu “Biznis zone i mogućnosti podrške privrednicima”

13.04.2017

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i Opštinom Nikšić, organizovao je juče okrugli sto na temu „Biznis zone i mogućnosti podrške privrednicima“.

Ispred Ministarstva ekonomije govorio je Boris Rebić, načelnik Direkcije za investicije, koji je bliže objasnio šta je to biznis zona, koje lokacije su predviđene na nivou Crne Gore, kao i koji su to uslovi i olakšice privrednicima koji će ih koristiti. Kako navodi, biznis zone mogu biti od strateškog i lokalnog značaja, i zavisno od toga njima mogu upravljati lokalne samouprave ili Vlada Crne Gore.

“Korisnici biznis zona mogu biti privredna društva, druga pravna lica ili preduzetnici koji obavljaju djelatnost u biznis zoni. Korisnik sa osnivačem odnosno upravljačem biznis zone zaključuje ugovor o poslovanju, kojim se utvrđuju uslovi korišćenja. Izbor korisnika vrši se na osnovu javnog poziva”, rekao je on.

“Korisnici biznis zona uživaju određeni broj olakšica na državnom ili lokalnom nivou. Na državnom nivou to su: oslobađanje plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na zarade i poreza na dohodak fizičkih lica, oslobađanje po osnovu programa podrške razvoju biznisa, bespovratna finansijska sredstva shodno Uredbi o podsticaju direktnih investicija (minimum ulaganja 500.000 EUR i 20 novozaposlenih, odnosno 250.000 EUR i 10 novozaposlenih za sjeverni i centralni region, izuzev Glavnog grada). Olakšice na lokalnom nivou podrazumijevaju smanjenje komunalnih naknada, smanjenje naknada za građevinsko opremanje zemljišta, oslobađanje poreza na dohodak, dodatno infrastrukturno opremanje, smanjenje stope poreza na nepokretnosti, povoljna cijena zakupa/kupovine zemljišta i objekata i one stop shop”, zaključio je Rebić.

Ocijenjeno je da u Nikšiću trenutno postoje četiri lokacije koje se mogu proglasiti biznis zonom. „Prema studiji koju Ministarstvo ekonomije radi u saradnji sa UN trenutno postoje četiri konkurentne lokacije gdje je moguće osnovati biznis zonu. U pojedinim je neophodno dodatno usklađivanje imovinsko-pravnih odnosa, ali svakako dvije lokacije su u potpunosti sređene“, istakao je Rebić.

Glavni menadžer Opštine Nikšić, Živko Kecojević, naveo je uslove koje će privrednici koji koriste biznis zonu morati da ispune, s posebnim osvrtom na realizaciju zakupa zemljišta i upotrebu naknada za komunalno opremanje infrastrukture. Osim toga, osnivanje biznis zona biće od velikog značaja za smanjenje nezaposlenosti, a, kako dodaje, privrednik koji koristi biznis zonu biće obavezan ugovorom sa lokalnom samoupravom.

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija, gdje su pokrenuta pitanja o otvaranju javne rasprave na temu održivije upotrebe postojećih kapaciteta na teritoriji Nikšića. Konkretan predlog iznio je direktor kompanije Prosperitet iz Nikšića, Vladimir Mrvaljević, koji je predložio da projekat Doma revolucije bude primarna tema. Više riječi bilo je i o udruživanju u klastere, kao i o predstojećem Biznis karavanu koji će se do kraja aprila održati u Nikšiću.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...