Završena Spark.me konferencija: Brojni govornici oduševili prisutne svojim predavanjima

28.05.2019

Tokom prethodna dva dana, predstavnice Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, menadžerka marketinga, Jelka Filipović i stažistkinja njemačkog univerziteta koja će narednih nekoliko mjeseci obavljati praksu u Tehnopolisu , Katrina Thomsen, prisustvovale su konferenciji Spark.me, koja se održala u Porto Montenegru u Tivtu.

Katrina Thomsen i Jelka Filipović

Konferencija je okupila preko 700 ljudi, kako bi na ovaj način predavači, preduzetnici, autori bestselera, inovacioni lideri i startapovi razmijenili znanja i iskustva i čuli njihova mišljenja o savremenim tehnologijama, njihovoj primjeni u marketingu, trendovima i motivaciji za uspjeh.
Učesnici su imali priliku da slušaju dvanaest predavača. Prvog dana su to bili: Peter Shankman, Jason Miller, Cate Murden, Julius Dein, Sam Conniff Allende i Anab Jain, dok su drugog dana bili: Jeremiah Owyang, Brian Fanzo, Tom Goodwin, Brooke Saward, Lars Silberbauer i Andrew Keen.


Iako su svi predavači bili odlični i temu o kojoj su govorili su obradili, najveće oduševljenje publike izazvali su Peter Shankman, Sam Conniff Allende i Jeremiah Owyang.
Peter je publici govorio o društvenim medijima, ali i o tome kako je kroz istoriju izgledalo stvaranje moderne tehnologije koju danas poznajemo iz njegove perspektive. Preporučio je svima da slušaju publiku, jer samo na taj način mogu napredovati i razvijati svoj biznis, a da sve što rade i kreiraju – brendiraju, jer će jedino na taj način postati i ostati prepoznatljivi. Treba biti uporan, jer ako imate ideju, najgora stvar koju možete da uradite jeste da odustanete od nje. Istakao je da prema nekim istraživanjima imate 2.7 sekundi da zainteresujete publiku, a da kada steknete publiku već ste napravili pomak, jer je imati publiku zapravo privilegija. Na kraju je kroz zanimljivu priču poručio da ne moramo biti sjajni, dovoljno je da budemo jedan nivo iznad onoga što našu korisnici očekuju.

Peter Shankman

Sam Conniff Allende je dobio najveće ovacije govoreći o „Profesionalnom kršenju pravila“. On je rekao da je važno pobuniti se protiv sistemskih pravila koja su pogrešna. Poručio je da svako od nas treba da se ugleda na gusare, da bude hrabar, stvara promjene i na kraju da stvara svoja nova pravila. Zaključio je da nekada kada čujemo NE treba da se pretvaramo da smo čuli KRENI („Sometimes, when someone says NO, pretend you heard GO and GO“).
Drugi dan konferencije je otvorio Jeremiah Owyang. Glavna tema njegovog predavanja je bila šest digitalnih era i automatizacija svega u eri koja tek dolazi. On je postavio zanimljivo pitanje, ko od prisutnih misli da će njegov posao biti automatizovan, gdje je ruku podigao mali broj ljudi, a onda je poručio da razmislimo šta sve može biti automatizovano a da to nijesmo mi.

Jeremiah Owyang

„Radite prave stvari, ne uobičajne stvari“, „Jedina garancija da ćete se istaći je da – budete ono što jeste“, „Izgradite povjerenje, budite transparentni“, „Pričajte sa publikom, ne pričajte publici“ samo su neki od brojnih savjeta koje s prisutni mogli da čuju od predavača tokom ova dva dana.
Osim predavanja, u okviru konferencije je bilo organizovano i startap takmičenje. Prvog dana je održano polufinale na kojem se predstavilo deset startapova: Soil Mining Company, eHat, Boostowski, Cricky, Brandyfloss, TrinityWiz, TrakEn, Pollutyzer, Light4Life i AEP Innovations. Priliku da se takmiče u finalu dobili su eHat, Pollutyzer i Boostowski, a sva tri tima su iz Srbije.
eHat je tim koje je osmislio način borbe protiv epilepsije, Pollutyzer je osmislio način da se smanji zagađenje prirode i prevencija od požara koji nastaju zbog zapušavanja dimnjaka, a Boostowski je aplikacija koja pomaže razvoju poslovnih kompetencija. Pobjednik startap takmičenja Boostowski, čiji je tim dobio priliku da svoju ideju predstavi investitorima iz cijelog svijeta na TechCrunch Disrupt-u u San Francisku.

Proglašenje pobjednika startap takmičenja – Boostowski

Programski direktor konferencije, Vladimir Vulić, rekao nam je da je izuzetno zadovoljan kako je protekla konferencija. Međutim, ističe da je važnije pitanje kako je publika zadovoljna sadržajem: „Komentari koje smo dobili uživo, ali i na društvenim mrežama, su fantastični i svi se slažu u ocjeni da je ovo bila ubjedljivo najbolja Spark.me konferencija do sada. Drugo u čemu se slažu je da su nakon prošle godine mislili da je nemoguće nadmašiti kvalitet govornika, međutim, očigledno da smo uspjeli i to, tako da ove godine smo napravili značajan iskorak po pitanju prvo lokacije, a onda i kvaliteta samih govornika.“ Kako kaže, iako su u pojedinim trenucima bili u iskušenju da prihvate i nekog malo lošijeg govornika, ostali su dosljedni u stavu da ne spuštaju kriterijume, te se upornost, umijeće i sreća isplatila i uspjeli su da obezbijede dvanaest odličnih govornika. Na kraju, poručuje da je još rano za sve najave, ali da su sebi zadali ozbiljan zadatak da nadmaše ovogodišnju konferenciju.

Povezani članci

Prijave za nezaboravno iskustvo na CBCC 2024: Digital Nomads Edition su otvorene   S ponosom objavljujemo otvarenje prijava za Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Mostaru. CBCC...