Završena trodnevna studijska posjeta tehnološkim parkovima u Istanbulu

01.12.2017

Trodnevna studijska posjeta Tehnološkim parkovima u Istanbulu, na koju je Tehnopolis pozvan u cilju uspostavljanja saradnje sa MSP i akademijom u inovativnim aktivnostima, završena je danas. Osim menadžerke biznis inkubatora IPC Tehnopolis, ovom događaju je prisustvovalo više od 30 stručnjaka iz relevatnih resornih ministarstava, kao i predstavnika privatnog sektora iz Zapadnog Balkana.

Prvog dana posjete upriličen je obilazak istanbulskom Tehničkom Univerzitetu (ITU) u Maslak kampusu, koji spada u najstarije tehničke univerzitete na svijetu.

Tokom prvog dijela obilaska predstavnici ITU ARI Tehnoparka su prezentovali njihove aktivnosti i informisali učesnike o njihovom inovacionom i preduzetničkom ekosistemu. Druga sesija je nastavljena upoznavanjem sa ITU Ginova Centrom za preduzetništvo i inovacije, s fokusom na ulogu koju akademski sektor ima u podržavanju i razvijanju preuzetničkih aktivnosti, kao i podsticanju studenata da se odluče za preduzetničku karijeru.

Ginova program je dizajniran tako da stimuliše preduzetničku kulturu kroz promovisanje preduzetništva kao važnog elementa obrazovanja. Služi kao forum za razmjenu ideja, a takođe ima cilj da poveća interakciju između različitih sektora, kako bi se premostile razlike i obezbijedili neophodni linkovi za njihovu saradnju.

U nastavku, učesnici su upoznati sa modelima predinkubacije i inkubacije i bili su u prilici da posjete startapove u njihovom radnom okruženju. ITU Cekirdek Seed program je program predinkubacije za koji je samo u 2017. godini dostavljeno 11000 aplikacionih obrazaca. Program je otvoren za sve preduzetnike koji su u početnoj fazi razvoja startapa i nijesu još uvijek spremni za inkubacionu fazu.

Takođe, prezentovan je i godišnji demo-dan, Big Bang, koji se organizuje sa ciljem da obezbijedi pristup finansiranju stanarima koji su završili predinkubacionu fazu i spremni su za inkubaciju ali im treba početni kapital.  Uspješni Big Bang startapovi  ulaze u inkubacionu fazu koja im nudi 1-na-1 koučing u toku tog perioda. Samo u 2017. ukupan iznos investicija na Big Bang demo-danu je iznosio 1.5 miliona USD.

Na kraju dana, predstavljen je i Magnet, servis pomoću koga ITU ARI Tehnopark cilja da lansira zrela MSP u sljedeću fazu rasta.

Drugog dana posjete grupa je obišla Kolektif house prostorije, coworking prostor u privatnom vlasništvu, koji je proglašen jednim od 10 najboljih coworking prostora na svijetu.

Predstavnici turske Organizacije za razvoj malih i srednjih preduzeća (KOSGEB) predstavili su primjenu triple-helix modela TEKMER (Tehnology Development centre). TEKMER je jedan od prvih programa za stimulaciju i upravljanje inovativnim aktivnostima malih i srednjih preduzeća u Turskoj. Uspostavljen u saradnji sa univerzitetima i industrijskim komorama, KOSGEB TEKMER nudi mix grantova i zajmova za mala i srednja preduzeća, kako bi pretvorili ideje u prototipe, kao i da bi ih podržali u toku proizvodnje i u marketing aktivnostima.

Pored KOSGEB-a, predstavljeni su i modeli podrške kroz koje EU podržava komparativne prednosti Turske u oblasti inovacija, kao što su IPA, IPA II, HORIZON 2020 i COSME. Takođe, predstavnik Joint Research Centre (JRC) kao dio servisa Evropske komisije za nauku i znanje, predstavio je rezličite aktivnosi usmjerene na podršku transfera tehnologija i capacity building-a širom Evrope. U okviru prve sesije predstavljen je i pojam eko-inovacija, njihov značaj i uticaj koji imaju.

U drugom dijelu dana upriličena je posjeta kampusu istanbulskog Tehničkog Univerziteta gdje su se učesnici upoznali sa radom ITU-NOVA Kancelarije za transfer tehnologija i sa ITU GATE Internacionalnim programom za akceleraciju, koji služi kao platforma za konstantan trening, mentorstvo i savjetodavne usluge u cilju internacionalizacije srednjih i malih preduzeća.

Posljednjeg dana studijske posjete učesnici su posjetili Tehnopark-Istanbul, koji je uspostavljen od strane Podsekretarijata za odbrambenu industriju i Privredne komore grada Istanbula, kako bi doprinio razvoju tehnoloških kapaciteta Turske i sagradio najveći odbrambeni hub u zemlji.

Tehnopark Istanbul trenutno ima 200 R&D kompanija (istraživanje i razvoj) i 3.500 R&D inžinjera na gotovo 150.000 kvadratnih metara zemlje, a očekuje se da će se brojevi udvostručiti sa finalizacijom druge faze konstrukcije krajem 2017.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...