TECH Igralište za djecu – IPC Tehnopolis transformiše budućnost kroz STEM radionice

22.12.2023

IPC Tehnopolis
Obrazovanje i inovacije

Imajući u vidu da je IPC Tehnopolis, shodno svojoj misiji posvećen obrazovanju i inovacijama, realizovali smo projekat "TECH igralište za djecu", koji je okupio mlade inovatore uzrasta od 4 do 15 godina kako bi stekli osnovna znanja iz programiranja, robotike i 3D štampe. Ova inovativna inicijativa imala je za cilj razvijanje ključnih STEM (nauka, tehnologija, inžinjering, matematika) vještina među djecom, nudeći im kreativan i interaktivan pristup učenju.

Kroz rad sa različitim robotima iz LEGO Mindstorms seta, djeca su ne samo stvarala, već i programirala. Poseban naglasak stavljen je na angažovanje najmlađih, jer je kurs robotike za predškolce osmišljen tako da djeca postaju aktivni kreatori, a ne samo korisnici digitalnih tehnologija. Kroz igru i izgradnju robota, mališani su razvijali kreativnost, sposobnosti organizacije, strpljenje i vještine rješavanja problema.

Djeca starijeg uzrasta preko 7 godina, imala su priliku upoznati se sa kodiranjem i robotikom kroz LEGO Boost robote. Kroz preciznu izgradnju robota od preko 800 djelova, djeca su razvijala motoričke sposobnosti, dok su kroz kodiranje putem Boost aplikacije sticala osnove programiranja na jednostavan način.

Najstariji polaznici, uzrasta preko 10 godina, imali su priliku učiti kroz LEGO Mindstorms kurs programiranja. Upoznali su se sa naprednim elementima poput servo motora i različitih senzora, koristeći EV3 Intelligent Brick kao mozak svog robota. Ova iskustva ne samo da su doprinijela razvoju vještine iz domena tehnologije, već su podsticala i kritičko razmišljanje, rješavanje problema te razumijevanje osnova inžinjeringa.

Uz to, IPC Tehnopolis je organizovao obuke o 3D modelovanju i štampanju koristeći didaktičku igru "Kideville". Kroz igru, djeca su individualno i timski stvarala svoje virtualne gradove te na taj način učila o prostornoj geometriji, razmjerima, proporcijama, kao i o osnovama dizajna i inžinjeringa.

Projekat “Tech igralište za djecu” koji je realizovan 2020. godine, obuhvatao je četiri različite obuke sa preko 50 polaznika, koje su kasnije nastavile da se realizuju kao dio Programa edukacija IPC Tehnopolis. Ovi programi ostvaruju snažan uticaj na djecu razvijajući njihove tehničke vještine i podstiču kreativnost, kritičko razmišljanje, saradnju i komunikaciju. IPC Tehnopolis vjeruje da investiranje u obrazovanje i tehnologiju kod djece stvara osnovu za buduće liderstvo i inovacije, gradeći društvo koje će biti spremno suočiti se sa izazovima budućnosti.

Za više informacija pogledajte: „TECH igralište za djecu“ – Nova znanja za nove generacije

Povezani success stories

Spectro Solutions: Startap koji rješava problem globalnih razmjera

Spectro Solutions: Startap koji rješava problem globalnih razmjera

BoostMeUp predakceleracijski program ulazi u završnicu svog trećeg ciklusa. Deset timova se priprema za Montenegro Pitching Competition, nakon višemjesečnog rada sa mentorima na razvoju svojih ideja. U pripremi za ovaj značajan događaj, sa ponosom se osvrćemo na jednu...

Nagrade i priznanja

Nagrade i priznanja

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis je dobitnik nekoliko značajnih priznanja koja ističu pozitivan uticaj koji ostvarujemo na lokalnom i međunarodnom nivou, ali su i inspiracija za nas da nastavimo sa našim radom, usmjeravajući sve buduće aktivnosti ka daljem...