Prototipi suvenira spremni, timovi se pripremaju za finalni pitch na hakaTON-u

01.06.2019

Od 30. maja do 1. juna, od 13 prijavljenih ekipa, 11 timova je uzelo aktivno učešće na prvom međugeneracijskom mejkerskom hakaTON-u, koji organizuje IPC Tehnopolis, a na kojem je zadata tema osmišljanje najboljeg idejnog rješenja zvaničnog suvenira Nikšića.


Ekipe su se okupile u IPC Tehnopolis, nakon čega je uslijedio turistički obilazak grada. Uz pratnju turističkog vodiča, gospođe Slavke Grgurević, timovi su obišli znamenitosti grada kako bi saznali nešto više o njima i tako dobili dodatnu inspiraciju i motivaciju za rad. Po povratku u Tehnopolis, profesor Mihailo Perošević im je govorio o kulturi i istoriji grada, kao i značajnim ličnostima. Učesnici su zatim upoznati sa mentorima i organizatorima koji su im bili podrška tokom svih 48h trajanja hakaTON-a i davali im savjete i sugestije kako da dođu do idealnog rješenja koje je kreativno, inovativno, jednostavno za izradu, ali i tematski usklađeno, uz razvijen biznis model suvenira.


Osim kreativnog i napornog rada na njihovim idejama, timovi su imali priliku i da se odmaraju i zabavljaju uz korišćenje gaming sobe.

 

Sada se timovi pripremaju za final pitch pred stručnim žirijem, koga će činiti predstavnici institucija i organizacija: Ministarstva kulture, Opštine Nikšić, Javne ustanove muzeji i galerije, Turističke organizacije Nikšić, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva nauke, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Open box-a iz Podgorice i 3D Republike iz Beograda.
Veliku zahvalnost dugujemo našim partnerima iz 3D Republike i DELI kreativnog prostora za djelovanje, uz čiju je nesebičnu pomoć i podršku održan, kako kažu, najveći mejkerski hakaTON u regionu kojim je Nikšić vratio svoj značaj i vrijednost koju je nekada imao na ovim prostorima.
Takođe, brojne organizacije i institucije prepoznale su širi društveni značaj koji ovaj događaj ima i finansijski ga podržale. Glavni pokrovitelj je Ministarstvo kulture Crne Gore, a osim njih, sponzori ovog događaja su: Opština Nikšić, Ministarstvo nauke Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Turistička Organizacija Nikšić, Mtel digitalna fabrika, Bedem Fest, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Suza-zvanična voda hakaTON-a.

 

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...