RISE Putovanje: Poziv za prijavu

16.10.2022

Podrška idejama socijalnog preduzetništva i razvoju mladih ljudi sa zapadnog Balkana

Pozdrav! Jeste li spremni za putovanje? Ovo nije bilo kakvo putovanje već vaša šansa da promijenite svijet! Ok, možda prvo svoju zajednicu, a zatim svijet. Svako može ustati (RISE) kao heroj sopstvenog mikro svijeta, a sve što vam je potrebno je motivacija, ideja, malo hrabrosti i eventualno neka vrsta podrške. Tu mi nastupamo. I ko smo mi, pitate se?

Ko smo mi?

Mi predstavljamo grupu od 10 partnera iz zapadnog Balkana, Njemačke i Francuske[1] koji su u potrazi za mladim ljudima iz regiona baš kao što ste vi, koji donose promjene, i koji će nam pomoći u razvoju socijalnog preduzetništva kako bi imali bolja društva.

Čvrsto vjerujemo da socijalno preduzetništvo može predstavljati sponu između mladih ljudi, ali i između društava, te da može donijeti nevjerovatne mogućnosti za rast i razvoj.

Iz ovog razloga smo oformili mrežu od 6 lokalnih inkubatora koji će predstavljati dragocjenu podršku svim sjajnim idejama koje se javljaju na zapadnom Balkanu.

Naredne dvije godine posvetićemo razvoju socijalnih preduzeća, regionalnih zajednica donosioca promjena, podizanju svijesti o ovoj važnoj temi i učvršćivanju već postojećih inicijativa. Zašto? Iz veoma važnog razloga, jer želimo da spojimo mlade ljude iz regiona kako bi zajedno gradili prosperitetan i stabilan region, jer mi znamo da vi to možete.

ŠTA JE DRUŠTVENO POSLOVANJE?

Socijalno preduzeće je pokretač socijalne ekonomije koji za cilj ima uticaj na društvo više nego ostvarivanje zarade za vlasnike ili zainteresovane strane.

Djeluje tako što pruža dobra i usluge na tržištu na preduzetnički i inovativan način i koristi svoj profit prvenstveno za postizanje društvenih ciljeva.

Njime se upravlja otvoreno i odgovorno, a posebno uključuje zaposlene, potrošače i zainteresovane strane na koje direktno utiču njegove komercijalne aktivnosti.

U osnovi, to je posao za društveno dobro!

Šta je RISE?

RISE – Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike je projekat za motivisane, predane mlade ljude, koji su spremni da uče i da donose promjene za dobrobit zapadnog Balkana. Naš cilj je da podržimo vaše socijalno preduzetničke ideje koje će region učiniti boljim mjestom.

RISE Putovanje posebno je prilagođen program u kojem je učešće besplatno i koji će vam pomoći da naučite, rastete i napravite promjene u svojoj okolini. Usredsređeni smo na saradnju, razmjenu ideja i vršnjačko učenje kako bismo postigli bolje rezultate.

Imate li ideju ili inovativno rješenje za novi i bolji pristup obrazovanju, osnaživanju žena, kulturi, ruralnom razvoju, zdravlju ili zaposlenosti u svojoj zajednici? Vještine, znanje i iskustvo socijalnog preduzetništva pomoći će vam da riješite socijalna i / ili  pitanja zaštite životne sredine koja vas posebno interesuju i pomoći će vam da zaradite dok to radite!

RISE Putovanje vam takođe pruža mogućnost učestvovanja u posebnoj vrsti podrške kroz grantove za mobilnost  i razvoj poslovanja u drugoj fazi Putovanja. Ova sredstva će vam pomoći da istražite regionalne prakse socijalnog poslovanja i predstavljaće finansijsku podršku za vaš početak.

RISE podržava mlade donosioce promjena kako bi njihove ideje postale stvarnost. Hajde da radimo zajedno i omogućimo da bolja društva rastu!

Šta mi nudimo?

Mi ćemo podržati novu generaciju regionalnih pokretača promjena i pomoći im da rješavaju probleme u svojim lokalnim zajednicama. Zbog toga smo razvili naš program podrške – RISE putovanje, koje ima dvije faze: Poglavlje IDEACIJE i poglavlje INKUBACIJE.

Prvo poglavlje: Ideacija – U ovoj fazi, 36 RISE timova iz regiona (po 6 timova iz Albanije, BiH, Kosova[2], Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije) će biti odabrani za tromjesečni proces ideacije. Poglavlje Ideacije će ti omogućiti da izgradiš svoju ideju od nule do solidnog projekta, dok ćeš uz podršku eksperata i mentora pokriti sve važne teme vezane za socijalno preduzetništvo.

Pogledajte najbolje ideje kojima smo pružili podršku u prethodnom RISE putovanju (link1) (link 2).

Kada izgradiš svoju biznis ideju, imaćeš priliku da je javno predstaviš na Demo danu i dobiješ mogućnost finansijske i nefinansijske podrške da sprovedeš svoje ideje i ostvariš pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu.

Ukupno će biti odabrano 12 timova, po dva iz svakog lokalnog inkubatora.

Izabrani timovi će nastaviti RISE putovanje kroz Poglavlje Inkubacije. Ova faza je posvećena:

 1. Testiranju i validaciji tvog biznis modela društvenog preduzetništva kroz program skrojen po tvojoj mjeri i grant za razvoj biznis ideje;
 2. Regionalnim prilikama za mobilnost, kao što su RISE Bootcamp i RISE Ekspedicije u okviru kojih ćeš imati priliku da se upoznaš, inspirišeš i stekneš nova znanja od svojih vršnjaka, uspješnih socijalnih preduzeća i trenera, mentora i eksperata iz cijelog regiona Zapadnog Balkana.

RISE Putovanje se završava RISE regionalnim događajem, kojem će prisustvovali svi partneri i saradnici RISE programa kako bismo proslavili sve uspjehe ovog putovanja!

Da sumiramo, RISE Putovanje ima nekoliko koraka:

 • Poglavlje ideacije – u trajanju od 3 mjeseca;
  • Tailor-made program podrške za razvoj tvoje ideje;
  • Design thinking radionice;
  • Demo dan – prezentacija pitcha pred žirijem.
 • Poglavlje Inkubacije – u trajanju od 6 mjeseci;
  • Testiranje i validiranje ideje podržane sa grantom za razvoj biznis ideje;
  • Regionalna putovanja i umrežavanje;
  • RISE Završni događaj.

Organizatori RISE programa će prilagoditi program i planirane aktivnosti u skladu sa razvojem situacije COVID-19.

Ko može da se prijavi?

Mladi do 35 godina iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, koji govore engleski dovoljno dobro da aktivno učestvuju u internacionalnom programu, u timu od najmanje dvije osobe, koji imaju:

 • Ambiciju i spremnost da učestvuju u programu sa 4 sata aktivnog učešća nedeljno i na meetup-ovima, u toku 3 mjeseca trajanja poglavlja Ideacije, bez obzira da li događaji budu u online ili ofline format;
 • Visoku motivaciju za učenje o društvenom preduzetništvu i uključivanje u regionalni interkulturalni program;
 • Ambiciju za razvijanje konkretne ideje sa pozitivnim društvenim uticajem
 • Spremnost za učenje od drugih aktera iz regiona;
 • Identifikovan društveni i/ili ekološki problem koji žele da rješavaju;
 • Ideju na kojoj su radili u manjoj mjeri/samostalno, ali se još uvek nijesu bavili stvarnom poslovnom aktivnošću;
 • Ideju čiji je uticaj regionalni ili lokalni.

Ko ne može da se prijavi?

 • Registrovana, pravna lica;
 • Političke partije, vlade i državne agencije;
 • Ideje za stipendije;
 • Ideje za finansiranje kapitala;
 • Istraživačke ideje;
 • Projekti koji već prodaju svoje proizvode ili usluge;
 • Projekti koji su već podržani / finansirani od drugog postojećeg programa podrške koji pruža slične obuke i znanja preduzetnicima;
 • Ideje koje podstiču diskriminaciju, stvaranje ili jačanje podjela;
 • Ideje koje ostvaruju društveni uticaj van regiona Zapadnog Balkana.

Koji su kriterijumi za slekciju RISE timova?

Ključni kriterijumi za selekciju timova su:

 • Snažna motivacija za učestvovanje u programu, način razmišljanja pravog kreatora promjena i posvećenost punom učešću u tromjesečnom programu ideacije;
 • Da se ideja odnosi na ključne društvene/ekološke probleme/pitanja;
 • Potencijal da ideja postane održiv biznis;
 • Barem pola članova tima govori tečno engleski jezik.
 • Prethodno niste bili učesnik programa ideacije/inkbacije/akceleracije sa istom idejom.

Dodatni kriterijumi

Dodatni bodovi će biti dodijeljeni za:

 • Ideju koja je inovativna u lokalnom kontekstu;
 • Ideju koja imaju potencijal za rast i repliciranje u regionu;
 • Ideju koja ima potencijal za otvaranje dodatnih radnih mjesta;
 • Tim i ideja koji promovišu i podstiču rodnu ravnopravnost.

Molimo vas da popunite Aplikacionu formu klikom ovdje najkasnije do 28. oktobra.

U slučaju velikog broja prijava zadržavamo pravo predizbora, pa vas možemo kontaktirati kako bismo tražili dodatne informacije ili pojašnjenja.

Aplikanti će biti odabrani početkom novembra, a o rezultatima ćemo vas obavijestiti sedmicu kasnije.

Kontakt osoba:

Anja Grabovica

Saradnica menadžera za upravljanje projektima – IPC Tehnopolis

m: 067 070 145

e: [email protected]

[1] Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN), francusko-njemačka kancelarija za mlade, ARNO, Balkan Green Foundation, Nesto Vise, Smart Kolektiv, IPC Tehnopolis and Yunus Social Business.

[2] Ovo imenovanje ne dovodi u pitanje pozicije o statusu i u skladu je sa UNSCR 1244 i mišljenjem ICJ-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...