Svečano uručenje opreme za mehatroniku i robotiku Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića i Gimnaziji “Slobodan Škerović” iz Podgorice

20.12.2022

Danas je u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis održana Press konferencija povodom Svečanog uručenja opreme za mehatroniku i robotiku Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića i Gimnaziji “Slobodan Škerović” iz Podgorice, kroz projekat iNnovaNet, koji Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis implementira u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom Zedom (BIH), Industrijskim Parkom Nova Gradiška (HRV) i Gradom Gradiškom (BIH), finansiranog kroz program INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Nakon kratke prezentacije projekta, prisutnima se obratio VD Generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović koji je kazao da je ovaj projekat jedan sjajan pokazatelj kako se sredstvima Evropske unije može raditi na vrlo kvalitetnim stvarima: „To se upravo vidi na ovom primjeru uručenja vrijedne oreme za mehatroniku i robotiku srednjim školama. Istakao bih i IPC Tehnopolis kao dobar primjer kako se projektima koje finansira Evropska unije može značajno unaprijediti usluga i ono što se nudi zajednici kroz jednu ovakvu organizaciju. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem Tehnopolis i direktore srednjih škola da kroz prvi poziv u novom programu prekogranične saradnje IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora, pored ovog vida saradnje, srednje škole vidimo i kao direktne partnere na projektu“.

Direktori JU Srednje stručne škole iz Nikšića i Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice su istakli važnost uručene opreme i značaj koju će imati u budućem radu sa učenicima prilikom primjene teorijski stečenog znanja u praksi. „Čast nam je što smo dio ovog velikog projekta koji je iznjedrio mnoge mogućnosti za unaprijeđenje nastavnog procesa u našoj školi. Zahvaljujući IPC Tehnopolis i ovom projektu dobijamo veoma vrijednu opremu za korišćenje na neograničeni vremenski period. Ova oprema će poslužiti u redovnoj realizaciji nastavnih sadržaja,a  već krajem tekuće sedmice počinjemo sa prvim radionica u prostorijama koje smo posebno opredijelili za ovu namjenu“, navela je direktorica JU Gimnazija ‘’Slobodan Škerović’’ Podgorica, Biljana Vučurović.

Direktor JU Srednje stručne škole Nikšić, Milisav Kosović je naglasio da mu je zadovoljstvo što danas ispred institucije koje predstavlja prima vrlo vrijednu opremu od IPC Tehnopolis sa kojim je saradnja započeta u martu ove godine kada je potpisan Memorandum o saradnji. “Kroz projekat iNnovaNet naša škola je dobila vrijednu opremu i neophodnu obuku za profesore koji su se dodatno edukovali i usavršili svoja znanja. Oprema obuhvata sektore mehatronike, elektrotehnike, programiranja i energetike i biće nam izuzetno korisna pri realizaciji praktične nastave, pripremi učenika za takmičenja, kao i za vannastavne sekcije. Oprema je visoke tehnologije, zahvaljujući kojoj će učenic biti u mogućnosti da izgrađuju svoje kapacitete I razvijaju inovativne proizvode a samim tim i povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada.”

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Đorđije Malović je pozdravio prisutne i podijelio zadovoljstvo što će dvije škole potpisivanjem današnjeg ugovora imati priliku da dobiju veoma vrijednu opremu koja će u budućnosti krasiti njihove kabinete. „Ono što sam zatekao stupajući na funkciju izvršnog direktora IPC Tehnopolis jeste nevjerovatna energičnost od strane profesora srednjih škola u svim aktivnostima tokom implementacije projekta. Zanimljivost predstavlja činjenica da su osim kabineta za robotiku i mehatroniku u gimaziji „Slobodan Škerović“ opremljen i kabinet za fiziku. Zahvalio bih se Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore i gospodinu Bojanu Vujoviću na izuzetnoj saradnji i nesebičnoj podršci. Projekat se uspješno realizuje i posijana je klica koja će dati rezultate kada je u pitanju razvoj srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori, ali i razvoj lokalne zajednice.“

Press konferencija je organziovana kako bi javnosti predstavili rezultate projekta i značaj ulaganja u kapacitete škola, u ovom konkretnom slučaju JU Srednje Stručne škole iz Nikšića i Gimnazije ‘’Slobodan Škerović’’ iz Podgorice, kojima je Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis kroz navedeni projekat obezbijedio podršku u vidu opremanja kabineta za robotiku i mehatroniku. Navedeni kabineti će biti na raspolaganju profesorima i srednjoškolcima kako bi se upoznali sa inovativnim, multidisciplinarnim pristupom koji kombinuje znanja iz mašinstva, elektrotehnike, informatike i menadžmenta, a sve u cilju jačanja njihovih kapaciteta i kompetencija, uz povećane mogućnosti za zapošljavanje i kreiranje inovativnih rješenja u različitim oblastima.

Projekat iNnovaNet je implementiran sa ciljem unaprijeđivanje poslovnog okruženja kroz stvaranje novih povoljnih i inovativnih mehanizama poslovne podrške za mala i srednja preduzeća, kao i unaprijeđivanjem rada svih organizacija za podršku poslovanju uključenih u projekat kroz jačanje kapaciteta osoblja sticanjem novih znanja i vještina, te stvaranje mreže centara.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...