Info dan – Programi podrške Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma

27.07.2022

Juče je u prostorijama Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis održan Info dan o programima podrške Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma za 2022. godinu. Događaj je organizovan u sklopu projekta „Inovativne održive tehnologije za ekonomsko unapređenje zanatstva – CRAFTINNO“ koji IPC Tehnopolis realizuje u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Crna Gora“.

Na početku događaja, gospođa Miljana Peković, menadžerka za upravljanje projektima u IPC Tehnopolis,  je pozdravila prisutne i istakla značaj podrške projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ uvođenju inovacija u proizvodne procese malih biznisa u Crnoj Gori. U ime partnera na projektu, gospođa Biljana Vučurović, glavna administratorka Opštine Nikšić, je podsjetila na programe podrške koje lokalna samouprava sprovodi i koje planira da sprovede u korist razvoja preduzetništva u Nikšiću i Crnoj Gori.

Gospođa Maja Jokanović, načelnica Direkcije za industrijsku politiku i razvoj zanatstva je predstavila Program za razvoj i promociju zanatstva za 2022. godinu, koji je usmjeren na podsticanje razvoja crnogorskih zanata kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti, kao i za promotivne aktivnosti organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama i izrade promotivnog materijala. Ona je ukazala na benefite koje zanatlije mogu dobiti apliciranjem za podršku programa vrijednog 200,000 eura, kao i na jednostavan proces prijave i iskazala spremnost za pružanje podrške u tom procesu.

Načelnica Direkcije za jačanje preduzetništva i saradnju sa biznis zajednicom, gospođa Anđela Gajević, korisnicima je predstavila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2022. godinu, kroz koji sprovode osam programa podrške privredi Crne Gore, u ukupnoj vrijednosti 4,000,000 eura. Ona je apelovala na sve zainteresovane preduzetnike da se što prije apliciraju za podršku, jer je krajnji rok za prijavu 30. septembar 2022. godine i istakla je da u interesu svih da se dostupna sredstva što bolje iskoriste.

Zahvaljujući ovoj vrsti aktivnosti, koje uvezuju institucije za podršku poslovanju i male biznise, doprinosimo unapređenju održivosti mikro, malih i srednjih preduzeća na tržištu. Na taj način, korisnicima projekta pružamo podršku u traženju dodatnih izvora finansiranja za uvođenje inovacija u procese proizvodnje i, u skladu sa tim, razvoja njihovih biznisa.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...