Prezentovano devet sjajnih rješenja za unapređenje kvaliteta života građana Nikšića

17.09.2021

Veliki regionalni hakaton Smart Nikšić – pametna rješenja za održivi razvoj, završen je sinoć.

Učesnici hakatona su imali veliki izazov ispred sebe – kreirati pametno rješenje na jedan od definisanih problema Opštine Nikšić:

  • Nepostojanje E-servisa za građane sa posebnim fokusom na mogućnost elektronskog prijema zahtjeva i izdavanja dokumenata;
  • Neadekvatan sistem internog menadžmenta kod evidencije zaposlenih;
  • Problem nepostojanja adekvatnog elektronskog sistema upravljanja dokumentima;
  • Neadekvatna interaktivna i inovativna prezentacija kompletne turističke ponude.

Blizu četrdeset takmičara je 48h bez prestanka radilo u prostorijama IPC Tehnopolis, gdje su uz podršku mentora razvijali svoje inovativne ideje u cilju podizanja efikasnosti i kvaliteta života građana Nikšića, te razvoja lokalne ekonomije.

Na Demo danu je devet timova iz Crne Gore i regiona prezentovalo svoje inovativne ideje koje su razvijali prethodna dva dana, a prvo mjesto je osvojio tim DSSR iz Tuzle. Oni su kreirali rješenje za automatizaciju evidencije radnog vremena zaposlenih u preduzeću koje se realizuje fingerprint reader-om, kao elegantnim, jednostavnim i eco-friendly rješenjem.

Drugo mjesto je osvojio tim Error 404 iz Sarajeva koji  je radio na kreiranju rješenja za problem iz oblasti turizma i kreirali su aplikaciju koja će ponuditi smart rješenja za digitalizovanje turističke ponude nikšićke opštine.

Tim iz Zenice, Four Amigos, osvojio je treće mjesto. Oni su radili na kreiranju softvera za rješavanje problema nepostojanja e-servisa za upravljanje i izdavanje dokumenata, kao i mogućnosti elektronske prijave problema.

Osim ova tri tima koji su progašeni za najbolje, i ostali učesnici su ponudili sjajna rješenja.

Tim GirlTHing radio je na rješavanju problema tradicionalne i nepraktične evidencije zaposlenih. Upotrebom savremenih tehnologija kreirale su pouzdan sistem pod nazivom SystEvident kojim je proces evidentiranja dolaska i odlaska sa posla ubrzan. Sistem omogućava nadležnim osobama unutar kompanija lakše praćenje rada zaposlenih i pojednostavljuje i automatizuje izradu mjesečnih i godišnjih izvještaja.

Partour je virtuelni turistički vodič zasnovan na modelu avanturističke igrice u kojoj turista oživljava spomenike grada i otkriva znamenitosti uz pomoć AR tehnologije. Nakon završene ture, turista može da oproba svoje znanje i zamijeni ga za prave nagrade.

Engineers on methane tim je radio na rješavanju problema neadekvatno predstavljene turističke ponude, kreirajući interaktivnu funkcionalnu aplikaciju koja bi bila digitalni domaćin. Zadatak aplikacije je da skupi sve informacije o gradu i dešavanjima na jednom mjestu i učini ih lako dostupnim građanima i turistima.

Tim Bits je u fokusu imao unapređenje standardnog načina turizma. Problem su riješili  interaktivnom mapom i point reward sistemom.

Innovative π ekipa se potrudila da kreira softver – efikasan e-service koji ima za cilj da olakša postojeće procedure i afirmiše koncept elektronske dokumentacije.

Cape Ann je radio na rješavanju problema nepostojanja e-servisa za dokumente i prijavu problema kreiranjem web aplikacije.

Za prva tri mjesta su dodijeljene i vrijedne novčane nagrade u iznosu od 2.500 EUR  za prvo, 1.500 EUR za drugo i 1000 EUR za treće mjesto.

Hakaton je organizovan u saradnji sa partnerima iz INTERA Tehnološkog Parka (Mostar), Grada Zadra, BIT centra Tuzla i Sveučilišta u Zadru, u okviru projekta 2CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment Enhanced, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Organizacija hakatona je podržana od strane Opštine Nikšić i Coca-Cola HBC Crna Gora.

Povezani članci

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Otvorene prijave za obuku o upravljanju CNC mašinama

Želite li posao u oblasti inženjeringa i proizvodnje? Imamo sjajnu priliku za vas! IPC Tehnopolis organizuje obuku iz oblasti CAD/CAM softvera i CNC mašina, za nezaposlena lica sa teritorije Crne Gore, bez obzira na predznanje iz ove oblasti. Imajući u vidu značaj ove...

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

Uspješno završena obuka „Akademija prodaje“

U okviru Programa edukacija IPC Tehnopolis za 2024. godinu uspješno je organizovana i sprovedena obuka „Akademija prodaje“. Obuka je obuhvatila osnovne teme prodaje, a polaznici su bili izuzetno zadovoljni stečenim znanjima i podijeljenim iskustvom od strane...